Vonattal még távol a Balaton Győrből (kisalfold.hu)

A 82-es út forgalma évről évre növekszik, sokan szívesen kiváltanák az autózás fáradalmait azzal, hogy vonatra ülve, átszállás nélkül jussanak el a Balatonhoz. A vonatút azonban Veszprémben végződik – alig több, mint tíz kilométerre a Balatontól.

Több mint tíz éve, hogy nincs közvetlen vonal Győrből a Balatonhoz, illetve a Győrből legközelebbi balatoni szakaszhoz, Balatonfüredre, Balatonalmádiba, Alsóörsre. Azóta, 2007 óta a Győr és Balatonfüred között gyors, közvetlen eljutást biztosító vonatok nem közlekednek, ugyanis Veszprémet az északi parttal összekötő Veszprém–Hajmáskér–Csajág–Lepsény vonalon szünetel a személyszállítás – írja a kisalfold.hu.

A Győr–Balaton közötti közvetlen vasúti összeköttetés egyik felkarolója a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség. Elnökük, Bödecs Barnabás jó hírről számolt be. Értesüléseik szerint rövidesen jelentősen javul Győrből a Balaton nyugati medencéjének megközelítése. Győrből Celldömölkön keresztül, Ukk, Tapolca érintésével létesülhet közvetlen elérés Keszthely, Balatonszentgyörgy felé. Információik szerint az alacsony padlós légkondicionált vonatok kétóránként közlekedhetnek vagy idén decembertől, vagy 2020 decemberétől.

Viszont a Győrhöz közelebb eső keleti medence, Balatonfüred, Balatonalmádi, illetve a déli part népszerű üdülőhelyei átszállás nélküli vasúti összekötéséről nincs hír. Ahhoz, hogy Győrből Balatonfüredre vagy Balatonalmádiba el lehessen közvetlenül jutni, vagy a Veszprémből délre induló vonal újranyitására, vagy Hajmáskér–Balatonfűzfő között új vasútvonal kiépítésére volna szükség – ez utóbbira vannak tervek.

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség tavaly ősszel megkereste az illetékes hivatalokat (szaktárca, miniszterelnöki hivatal) a Győr–Veszprém–Balaton keleti medencéje közötti összeköttetés helyreállításának kérelmével, méghozzá a területi önkormányzatok támogatásával. Választ azonban még nem kaptak. Remélik, hogy ez nem az elutasítás, hanem a döntés előkészítésének a jele. “Egyre nagyobb a mobilitási igény, nő a turizmus, emelkedik a Balatonra indulók száma. Emellett a balatoni településeken élő, de Győrben tanulók diákok száma is jelentős. A kettő együtt mindenképpen indokolttá tenné legalább napi néhány pár közvetlen járat elindítását” – fogalmazott Bödecs Barnabás a kisalfold.hu kérdésére.