VMSZ-elnök az obszervatórium mellé tervezett építkezésről: „Alapvetően azt nem értem, miért jutott idáig ez az ügy”

A siófoki obszervatórium mellett egy ötszintes társasházat akarnak építeni, amely a múlt héten megkapta a még nem jogerős építési engedélyt. Jövő hét elejéig lehet fellebbeznie az érintetteknek, köztük az Országos Meteorológiai Szolgálatnak (OMSZ), amennyiben arra a felettes szerve, az Agrárminisztérium engedélyt ad. Az ügyben felléptek már a balatoni önkormányzatok és civil szervezetek. Most a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) álláspontját adjuk közre. Elnökük Bagyó Sándor szerint érthetetlen, hogy juthatott el idáig az építkezés terve, de még most se késő megakadályozni.

 

– Alapvetően azt nem  értem, miért jutott idáig ez az ügy. Az gondolom, a balatoni meteorológiai szolgálat csapata a legnagyobb szakmaisággal, a legnagyobb alázattal látja el a dolgát hosszú évek óta. Jelezte mindenhol időben, mivel járhat, ha a szomszédságában építkeznek. A köz szolgálatában, a köz érdekében tette ezt – hangsúlyozta Bagyó Sándor.

Közölte, a VMSZ állásfoglalása szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy a balatoni viharjelzéshez adatokat szolgáltató siófoki meteorológiai szolgálat méréseinek pontosságát semmi ne veszélyeztesse, és ne okozhasson semmi törést abban a több évtizedes adatsorban, ami lehetővé teszi a térség időjárásában bekövetkező változások pontos követését.

– Nem az építkezés ellen, hanem az obszervatóriumért kell lépni, és ma sem késő. Itt az idő, hogy belássák hibájukat, akik idáig hagyták jutni az ügyet, és cselekedjenek – véleményezte Bagyó Sándor. Hozzátette, nem kérdés, ha valami igazán jól működik a Balatonnál régóta, az a meteorológiai előrejelzés, és ez a siófoki obszervatórium méréseinek és csapatának köszönhető.

Egy interneten megjelent írásra reagálva, miszerint az OMSZ-osok csak azért indítottak médiahisztériát az ügyben, mert zavarná az építkezés az üdültetésüket, napozásukat, Bagyó Sándor annyit közölt, aki kicsit is ismeri a balatoni meteorológiai állomást és munkáját, az ilyet nem mond. Ezek a szakemberek az életüket tették fel a munkájukra – fogalmazott.

– Több mint felháborító, ha valaki ilyet mond, vagy leír. Azt tudom ajánlani neki, tartsa be a vízimentők négy alapszabályát: 1. állj meg, 2. vegyél egy mély levegőt, 3. gondolkodj, 4 cselekedj – mondta a VMSZ elnöke.

 

Szakmai vélemények szerint az építésjogi alapon engedélyhez jutó terv, ha megvalósul, veszélyezteti az obszervatórium klímakutatások és balatoni viharjelzés miatt is fontos méréseinek pontosságát. Emiatt már fellépett a beruházás ellen az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, a balatoni civileket tömörítő szövetség, a NABE (Nők a Balatonért Egyesület), legutóbb a műegyetem professzora. A beruházó szerint ugyanakkor tervei megvalósításának nincs szakmai akadálya.