Vízügy: jelenleg nem terveznek sehova szolgálati kikötőt, de nem tettek le róla

Az “Összefogás Balatongyörök és Vonyarcvashegy között épülő ipari kikötő ellen” nevű Facebook csoport egyik tagja maga járt utána, mi a helyzet a a vízügy szolgálati kikötő, kotrási és zagyelhelyezési terveivel. Kérdéseire a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Igazgatója, Dr. Csonki István válaszolt, amit közzétett az oldalukon.

A szolgálati kikötő véglegesen elvetésre került-e?
-A balatoni mederkotráshoz mindenképpen szükség lesz szolgálati kikötőre. A lakossági fórumon elhangzott érveket figyelembe véve mi egyenlőre nem tervezünk szolgálati célú kikötőt, várjuk a BFT válaszát arra vonatkozóan, hogy mely településen lehetne elfogadható egy ilyen létesítmény. A vírushelyzet miatt sajnos a személyes egyeztetések lelassultak. Fontos megjegyeznem, hogy semminemű szolgálati kikötő engedélyezése nincs folyamatban. Milyen tervek vannak a zagy tárolására? Sikerül másik helyszínt találni, vagy pedig ez a tározó kerül beüzemelésre?
-A kotrási anyag elhelyezésére jelenleg csak az engedéllyel rendelkező zagyterekkel számolunk, azaz a balatongyöröki a keszthelyi és a balatonfűzfői helyszíneken. Ezeket nem kell “beüzemelni”, ugyanis érvényes vízjogi engedélyük van, azaz bármikor elhelyezhetünk benne mederkotrásból származó mederanyagot.

– Amennyiben a jelenlegi zagytározó marad, akkor milyen úton történik az iszap elszállítása?
Mindhárom meglévő zagytér esetében azok folyamatos előürítésével számolunk, azaz a több kazettára osztott zagyterek felválva kerülnek feltöltésre és ürítésre. A kiülepedett mederanyagot tengelyen tervezzük elszállítani, feltöltésekhez és bánya rekultivációs célokra, melyek tervezése jelenleg is zajlik. A balatongyöröki zagytér megközelítésére több műszaki változatot
vizsgálunk, figyelembe véve az Önök észrevételeit is.

Lesz-e kőberakodás?
– A lakossági fórumon is kijelentettem, hogy Balatongyörökön nem lesz kőberakás! Fontos azonban leszögezni, hogy egy kőberakodóra mindenképpen szükség lesz a Balatonon.

Esetleg lehet-e tudni konkrét dátumot(évet) a Balaton kotrásának elindítására?
A kotrási engedélyezési tervek a hónap végére elkészülnek, ezt követően indulhat el az engedélyezési eljárás (környezetvédelmi majd vízjogi engedélyezés). Ezt követően kezdődhetnek meg a kiviteli munkák, reálisan számolva ez leghamarább 2021-ben indulhat.