Vizsgálni kell a Balaton újbóli algásodásának okát (magyarnemzet.hu)

Az utóbbi időszakban ismét kellemetlen folyamat indult meg hazánk legnagyobb állóvizében: az algásodás. A probléma orvoslása érdekében segítségért fordult a tóparti önkormányzatokat összefogó Balatoni Szövetség Pintér Sándor belügyminiszterhez, céljuk, hogy mielőbb megkezdődhessen a tó múlt nyáron újfent megjelent algásodásának okát feltáró, komplex Balaton-kutatási program – számolt be a magyarnemzet.hu.

Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester, a szövetség elnöke lapunknak elmondta: a tóparti települések önkormányzati vezetői indokoltnak tartanák a jelenleg több hivatalos szervezet, illetve hatóság által végzett vízminőség-vizsgáló munka összehangolását, amelyhez a belügyi tárcától koordinátor kijelölését és a kutatáshoz forrás biztosítását kérik.

A kellemetlen és káros következményekkel járó jelenség egyszer már komoly gondot okozott. Az 1970-es évek elején kezdődött és 1984-ben tetőzött algásodási folyamatot a foszforterhelést csökkentő vízvédelmi beruházások eredményeként akkor sikerült megállítani, ám az utóbbi években – meglehet, a szokatlanul meleg nyári hónapoknak köszönhetően – egyes helyeken újra megjelentek, és a víz felszínén összegyűltek a lebegő zöld szigetek. A zöld alga nem tartalmaz egészségre káros, veszélyes anyagot, de látványa nem szívderítő, és az érzékeny bőrű fürdőzőknél allergiás reakciót válthat ki.

– Tizenhat év után ismét szükség lenne a Balaton vízminőség-védelmi mederkotrására, a vízügy egyetlen erre alkalmas kotróhajójának felújítása azonban egy-másfél évig is eltarthat, és a kivitelezésre sincs még forrás – közölte a távirati iroda megkeresésére a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Csonki István kifejtette: az első ütemben a Balatongyörök és a Vonyarcvashegy előtti vízterületen kell eltávolítani egymillió köbméternyi mederanyagot, ezután a Keszthelyi-öbölben, majd Balatonfűzfőnél kell lepelkotrást végezni – fűzte hozzá a szakember.