Vízre tették a Pannon Egyetem napelem meghajtású hajóját (veol.hu)

Augusztus 22-27. között rendezik meg Balatonalmádiban a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge – nemzetközi szolár hajós versenyt. Az esemény a Pannon Egyetem, Veszprém 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség, valamint Balatonalmádi önkormányzatának összefogásaként valósul meg. Jelen állás szerint a Pannon Egyetem saját napelem meghajtású hajója, a SuntaMaria már a balatonalmádi Nereus Hotel strandján várja a versenyt – írja a veol.hu.

Az idén először rendezik meg a CoreComm Balaton Solar Boat Challenge-t, amit a Balaton közelsége és a versenyszellem inspirált. Természetesen a SuntaMaria is rajthoz áll majd. A verseny struktúrája és menetrendje nagyrészt megegyezik a többi külföldi versenyével, négy versenyszám létezik: hatótávverseny (ahol három óra alatt kell a leghosszabb távot megtenni), szlalomverseny, gyorsasági futam és championship race. Az utóbbi egy egyenes kiesős, látványos, kombinált pályaverseny.

A SuntaMaria az erős motorok és az agilis kormánymű miatt valószínűleg a gyorsasági és a championship számokban lehet eredményes, valamint a szlalomversenyben. A Pannon Egyetem csapata éjjel-nappal a hajón dolgozott, aminek az eredménye már láthatóvá vált, vasárnap tették vízre a szerkezetet.

Az európai Solar Boat versenyeken nyolc, tíz csapat szokott részt venni. A legeredményesebb nemzet Hollandia, megszámlálhatatlan csapattal és versenyekkel. Szintén fontos Svájc, ők egy rendkívül innovatív hajóval érnek el szép eredményeket. A legrangosabb versenyhelyszín Monaco, mely műszakilag kihívás, ugyanis ez az egyetlen nyílt tengeri verseny. A magas hullámzás és a szél próbára teszi a csatornákra, tavakra fejlesztett hajókat és pilótáikat.

A vízretétel után a pilóták megkezdhetik a gyakorlást, a futamig bizonyos funkciók finomhangolása történik.

Az augusztus 22. és 27. között, Balatonalmádiban, a Szent Erzsébet Ligetnél megrendezett CoreComm Balaton Solar Boat Challenge rendezvényen nemcsak a futamok iránt érdeklődőket várják majd, de rengeteg finomság, népdalénekesek fellépése, interaktív játékok és kulturális programok sokasága várja a látogatókat. Érdemes családdal és gyerekekkel is kilátogatni, hiszen a szervezők a legkisebbekre is gondoltak: óriás társasjáték, kalandos ismeretterjesztő túra és kézművesség is vár a fiatalokra.

Esténként Andy Kraft szolgáltatja a jó hangulatot, napközben pedig a fenntarthatóság körül forog minden program. A rendezvényt a Veszprém – Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatja – írja a veol.hu, amely fotókat is közöl az egyetem napelem meghajtású hajójának vízretételéről.