Vízminőség

Tájékoztató a Balaton aktuális vízminőségéről

(2016)

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Balatonban az üdülési szezonra való tekintettel júniustól augusztusig heti gyakorisággal vízminőségi mérőprogramot működtet, amely során vizsgálja a tó négy medencéjének nyílt vizét.

Nyáron a mikroszkópikus lebegő algák mennyisége, összetétele nagy mértékben kritikus lehet a Balaton üdülésre, fürdésre való alkalmassága szempontjából. Túlzott mértékű elszaporodásuk az arra érzékenyeknél egészségre ártalmas lehet (pl. bőr-irritációt okozhat). Mennyiségük becslése a vízben lebegő algák a-klorofill tartalmának mérésével történik.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérése szerint a Balatonban a lebegő algák mennyisége 1995 óta nem haladta meg a fürdőzésre nem javasolható hipertróf (75 mg/m3) határértéket.

Balaton klorofill maximumok 1981-2015-page-001

Ez a vízminőség szempontjából kedvező tendencia 2016-ban is folytatódni látszik.

Ebben az évben, az eddig vizsgált időszakban a megelőző évekhez hasonlóan, a fürdésre már nem javasolható 75 mg/m3-es határértéktől messze alul maradt valamennyi mintavételi ponton a klorofill koncentráció értéke .

A következő táblázat a Balaton négy medencéjében, tóközepén vett vízmintákból mért legmagasabb klorofill-a  értékeket mutatja 2016 nyarán.

tablazat_vizminoseg_2016

A rendszeres monitoring keretében végzett helyszíni és az azt követő laboratóriumi vizsgálatok során a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a kémiai-fizikai paraméterek tekintetében vízminőségi problémát nem találtak.

Lokális szennyezésnek, többek között a tömeges fürdőzésnek nagyobb mértékben kitett sekélyebb parti övezetek vízminősége esetenként rosszabb lehet, mint a nyíltvízben. Szélzugokban, öblözetekben összegyűlhetnek a vízben elszaporodó algák, ami felszíni vizeknél hosszantartó meleg nyári napoknál természetes jelenség. A kijelölt természetes fürdőhelyek vízminőségéről bővebb tájékoztatás az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján található.

Forrás: Takács Erzsébet, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság