Vízállás

A Balaton vízszintje

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Balaton partján jelenleg kilenc állomáson méri folyamatosan a tó dinamikus vízszintváltozását. A hullámzást, lengéseket és a kilendüléseket is rögzítő állomások adatai közül Balatonakali és Tihany adatsora alkalmas az úgy nevezett statikus vízszint, vagyis az átlagos nívó meghatározására. A Balaton átlagot a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság minden nap egyszer, reggel 7 órakor képezi a két állomás elmúlt 24 órás vízállás adatsorának átlagolásával. A Balaton átlag, a 103,42 mBf-i magassághoz rendelt relatív értéket jelenti.

A tartósan szeles, viharos balatoni időjárás a Balaton víztükrének kilendülését okozhatja, ami miatt a számított érték a Balatonban lévő tényleges vízmennyiség változása nélkül is vízszintváltozást jelezhet. A Balaton átlagértéke a következő 24 órára állandó marad. Az aktuális érték minden nap 8 órakor kerül publikálásra a https://www.vizugy.hu honlapon.

A Balaton vízszintszabályozása a Balaton átlagérték figyelembe vételével történik. 2003. január 1-jén életbe lépett szabályozás alapján a Balaton vízszintjének megengedhető maximuma egész évre nézve 110 cm volt. 2016. február 18. – 2018. február 18. közötti időszakra próbaüzem jellegű módosított szabályozás lépett életbe. Ennek részeként a május 1. és október 1. közötti nyári időszakra a szabályozási vízszintet 120 cm (+/- 5%) vízszintben maximalizálták. A próbaüzem alatti vízszinteket 2019. február 11-től állandósították.

Forrás: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság