Kiöntött a Balaton, 156 centiméteres vízállást mértek Keszthelyen (fotókkal)

Magas, hetedik napja 124 centiméteres a Balaton átlagos vízállása (a zsilipet öt napja nyitották meg), így az erős keleti-északkeleti szél miatt tegnap éjjel, illetve ma hajnalban víz alá kerültek nyugati partrészek. Balatonmáriafürdő most lemaradt a 148 centiméteres hajnali vízszintcsúcsával, hiszen Keszthelyen 156 centiméteres vízállást mértek valamivel korábban a vízügy műszerei, amelynek hatásait az alábbi fotókon lehet látni. (A tó üzemi vízszintmaximuma egyébként márciusban 115 centiméter.)

  

Keszthely szerdán (Fotó: Herceg Andrásné/Facebook)

Jól érzékeltetik a kialakult helyzetet egy balatoni Facebook-csoport fotói. Keszthelyen a tó elárasztotta a strand területének nagy részét, elérve a büfésorig, és víz alá került a parti sétány. Itt, ahol a legmagasabb vízállást mérték a műszerek, szerda estére 132-re csökkent a vízszint a vizugy.hu adatai szerint. Ez még mindig magasnak számít, bár a szakmai oldal szerint 1947. május 5-én rögzítették Keszthelyen a mérések létezése óta csúcsnak számító 180 centiméteres vízállást, két évvel később pedig a legalacsonyabb rekordot, ami 12 centiméter volt.

Fonyódot sem kímélte a magas vízállás, ahol szerda hajnalban 139 centiméteres vízszintet mért a műszer.

A víz hőmérséklete az elmúlt napokban közel 5 fokot hűlt, szerda hajnalban 5,7 fokosra csökkent Siófoknál.

A Sió-zsilipen szerdán 15200 köbméter/másodperc sebességgel engedték le a vizet, amelynek intenzitását csak lassan tudják fokozni a zsilip és a Sió-csatorna állapota miatt, miközben csapadék is érkezik a térségbe.

(Fotó: Lénárd Gábor/Facebook)

(Fotó: Herceg Andrásné/Facebook)

(Fotó: Lénárd Gábor/Facebook)