Vitát gerjesztettek a sportfejlesztési tervek Balatonfűzfőn (24.hu)

Megosztja a képviselő-testületet a településre tervezett sporttal kapcsolatos fejlesztések ügye Balatonfűzfőn. A helyi szörf klub vezetője, aki egyben a polgármester fia, egy strandröplabda központ létrehozásával együtt a régóta hiányolt szörfös klubházat is megépíttetné, a terv kivitelezésének mikéntje azonban többekben is aggodalmat keltett.

A parlamenti gazdasági bizottság fideszes elnökének, Bánki Eriknek köszönhetően ettől az évtől a röplabdát is támogathatják cégek a társasági adójukból. Bánki felesége, Bánki Ágnes pedig a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) strandröplabdáért felelős vezetője, aki egy megkeresést már biztosan kapott: a fűzfői Balaton Sport Klub Kft. hat strandröplabdapályát szeretne létesíteni egy part menti, jelenleg fás, közpart besorolású területrészre.

A terület az önkormányzat tulajdonában áll, nem messze a Balatonfűzfő Szörf Klub Sportegyesület által bérelt résztől. Az egyesület elnöke Marton András többszörös freestyleszörf-bajnok, a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja, fesztiválszervező, a balatonfűzfői polgármester, Marton Béla fia. A klub 2012-ben egy 25 éves haszonkölcsönbérleti szerződést írt alá a fűzfői önkormányzattal a terület használatáról. Ők tartják rendben, és bárki számára látogatható, kivéve a fizetős Beach Fesztivál és a szintén belépős Retro Fesztivál idején. Az előbbi nappal egy ingyenes sportrendezvény, este viszont egy elkerített, fizetős fesztivál, amelynek főszervezője szintén Marton András. Egy bérlet ára 7000 forinttól 12 500-ig terjed, egy napi jegyért 3-4 ezer forintot kérnek el, ami különösen jövedelmezőnek tűnik annak fényében, hogy a szörfklub az összesen 4000 négyzetméteres területből ezer négyzetmétert évi 50 ezer forintért bérel a Balaton partján, a fennmaradó 3 ezer négyzetmétert pedig mindössze 3000 forint plusz áfáért évente. Az ezer négyzetméteres terület utáni bérleti díj 300 ezer forintra nő attól a pillanattól kezdve, amikor a bérlők a tároló, vendéglátó és szociális egységek, illetve a klubház használatát megkezdik.

A területen viszont nincsen klubház, ami pedig a szörfösök nagy álma.

A windsurfing.hu-n már 2013-ban arról írtak, hogy a fűzfői klub szörftárolók és klubház építését tervezi, amihez keresi a pályázati forrásokat. Mindez azonban máig nem valósult meg, valószínűleg nem sikerült pályázati pénzt szerezni. A sportszervezet vezetői ezután átgondolták, kivel ápolnak jó kapcsolatot, és megnézték, melyik látványsportra lehet a legkisebb befektetéssel taotámogatást felvenni. Ezt nem a lap állítja, hanem Marton András mondta a helyi képviselő-testület március 13-i ülésen:

„Arról van szó, hogy a tavalyi évben a röplabda mint látványsport bekerült a TAO-finanszírozási rendszerbe. A strandröplabda-szövetséggel egy elég jó kapcsolatrendszer alakult ki. A Balaton mentén szeretnének különböző strandröplabda központokat létrehozni, így került szóba Balatonfűzfő is, hogy ebbe a TAO-keretbe bekerülhetne. Nemzetközi versenyekre is alkalmas strandröplabdaközpont jöhetne létre.”

Martonék vettek egy 2000-ben alakult céget, és átalakították „olyan formába a szövetség utasítása alapján, hogy a TAO-rendszerben egy alkalmas cég legyen”. Új nevet adtak neki, így lett Balaton Sport Klub Kft., melynek az idén augusztusig a polgármester fia is a tulajdonosa volt. Marton András, miután tulajdonosként kiszállt a cégből, a képviselő-testületi üléseken már úgy jelent meg, mint a Balaton Sport Klub Kft. képviselője.

Martonék a pályázatot végül két részletben nyújtották be. Az egyik pályázat a szörfös területre tervezett kiszolgáló létesítményekre vonatkozik, a másik pedig a strandröplabdapályák kialakítására. A fejlesztés értéke 269 millió forint, habár márciusban még a beruházás költségét 150 millió forintra becsülték.

Emiatt több képviselő is aggodalmát fejezte ki, Kontics Monika szerint például, ha a kft. pályázik, és ráépít az önkormányzat tulajdonára, az építmény nem lesz az önkormányzat tulajdona. Ahhoz az önkormányzatnak kellene pályáznia és a pénzt megkapnia. De a képviselők nem csak emiatt fejezték ki aggodalmukat.

A keresztje, hogy az édesapja polgármester

Egy március 20-i képviselő-testületi ülést Varjú Lajos azzal kezdett, hogy a szóban forgó projektet elsősorban környezeti okok miatt nem támogatja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az ülésre érkezése előtt kapott két cégkivonatot „azzal, hogy átjátszásra kerül a Balaton-part a polgármester családjának”. Mint említettük, Marton András augusztusban távozott a cégből, de az üléseken továbbra is a Balaton Sport Klub Kft. képviselőjeként szólalt fel.

Kontics Monika azt mondta, örülne, ha Balatonfűzfőn lenne még több olyan vállalkozó szellemű, kapcsolati tőkével és ambícióval is rendelkező fiatalember, mint Marton András. Viszont „az ő keresztje jelen pillanatban, hogy az édesapja polgármesteri ambíciókkal rendelkezik és a második ciklus óta vezeti a várost”. Amikor Kontics először hallott erről a fejlesztésről, azt gondolta, hogy a röplabdaszövetség akar fejleszteni, és egy területet megvásárolnak vagy bérelnek majd az önkormányzattól. Meglepte a konstrukció, és amikor a terület mértékét látta, akkor eldöntötte, hogy nem tudja támogatni a beruházást. Később egyébként az ülésen elmondottak ellenére Kontics Monika mégis támogatta a pályázatot.

A polgármester fia válaszul azt mondta, „ha az probléma, hogy balatonfűzfői lakosként a kapcsolatrendszerét kihasználva szeretne Balatonfűzfőre hozni forrást, ami közvetlenül és közvetetten is a település vagyonát növeli, illetve az itt élő lakosok életminőségét növeli” a különböző sportolási lehetőségek megteremtésével, „továbbá ha probléma, hogy annak a cégnek, amely ezt ide tudná hozni, ő tagja, akkor azt tudja vállalni, hogy kilép a cégből, és gyakorlatilag semmilyen köze nem lesz hozzá”. A felvetődő aggályok kapcsán pedig azt mondta, figyelnek a környezetvédelmi szempontokra is, bár a projekt komolyabb fakivágás nélkül megvalósíthatatlan.

Az eredeti cikk itt található.