Tartanak a villaépítési láztól: vitasorozat a Balaton értékeinek védelméért

Stratégia és ennek megfelelő szabályozás híján súlyos károkat okozhat a Balaton iránt fokozódó érdeklődés. A tó veszélyeztetett értékeinek védelmében civil szervezetek egész évben zajló, április 30-án délután startoló Balaton Konzíliumot indítanak borászok, vendéglátósok, szakmai szervezetek, önkormányzatok képviselőivel és jogalkotókkal.

Mint az a szervezők hirbalaton.hu-hoz  eljuttatott meghívójából kiderül, a beszélgetés- és vitasorozatot a Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin kezdeményezte. A szervezők szerint itt az idő cselekedni, mert évről évre egyre több látogatót érdekel a Balaton, akik egyre többet szeretnének belőle kapni. Ez a vidék az elmúlt másfél-két évtizedben a szocialista rendszer nyaralógyárából európai színvonalú pihenőhellyé vált. A gyönyörű tájhoz minőségben felzárkóztak a borok és a gasztronómia. ma már nemzetközi színvonalú szállásokat, tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket és kulturális programokat kínál az üdülőrégió.

Két évvel ezelőtt már több mint 5 millió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál a vendégek, és idén további 8-10 százalékos növekedés várható. A kedvező turisztikai tendenciával, bevétellel azonban problémák is járnak, miközben akadnak még kiaknázatlan lehetőségek a térségben.

A tóért és környékéért felelősséget érző helyiek és az itt működő vállalkozások vezetői azt szeretnék, hogy mindenkinek úgy jusson a legjobb ebből a vidékből, hogy ez nem okoz jóvátehetetlen károkat. Ehhez stratégia és ennek megfelelő szabályozás kell! – hívják fel a figyelmet a szervezők.

 

A terítékre kerülő témák

A megfelelő stratégia kialakításáért a legszebb balatoni helyszíneken kívánják megvitatni a legfontosabb témákat a leginkább érintettekkel: borászokkal, vendéglátósokkal, polgármesterekkel, szakértőkkel, és a vidék rajongóival. Terítékre kerül egyebek közt a táj és az épített örökség védelme, a tó jobb kihasználása, a közlekedés és kerékpáros turizmus fejlesztése, a szőlők védelme, a fenntartható fejlődés biztosítása gazdasági és ökológiai értelemben is, vagy a megfelelő munkaerő biztosítása.

„Nyilvános eseményeket szervezünk, ahová várjuk azokat is, akiket érdekel a Balaton sorsa, és tudásukkal, ötleteikkel akár hozzá is tudnak tenni a beszélgetéshez. Közben meg is ismerkedhetnek azokkal a borászokkal és vendéglátókkal, akik élére álltak a kezdeményezésnek” – írja a szervezők nevében az Északipart Magazin szerkesztősége a most induló rendezvénysorozatról.

 

A borászok tartanak a villaépítési láztól

Első alkalommal Csopakon, a Jásdi Birtokon (Csopak, Arany János u. 2., esőhelyszín: Csopaki Galéria és Kultúrház, Csopak, Kossuth L. u. 53.) lesz a Balaton Konzílium, „Szőlők vs. villák (eltűnhet a balatoni szőlő)” címmel április 30-án 16:30 -tól. A borászok szerint a villaépítési láz ma legalább akkora veszélyt jelent a tájra, mint az előző rendszer nyaralóépítései, amikor a part menti sávban minden zsebkendőnyi helyre víkendház került. Ha nem történik semmi, pár év alatt eltűnhet az itteni szőlő. És ez nem csak azért lenne baj, mert nem lennének borok, hanem azért is, mert ha a szőlőhegyek is beépülnek, akkor a táj is eltűnik, amiért ma érdemes idejönni.

A beszélgetés résztvevői: Jásdi István borász, Kovács Tamás borász (Csopaki Kódex), Laposa Bence borász (Balatoni Kör), Ambrus Tibor, Csopak polgármestere, Andréka Tamás jogalkotási főosztályvezető (Földművelésügyi Minisztérium), Balassa Balázs, Szigliget polgármestere (Balatoni Szövetség), Kardos Gábor (Balatoni Kör)

Regisztráció (a részvétel regisztrációval ingyenes, borkóstolást nem tartalmaz): info@eszakipart.com

(További információ: Erdős Gábor +36 20 936 2986,  Salgó Adrienne +36 30 456 0556)