Visszatért a Baja (honvédelem.hu)

Több mint négy hónapon át teljesített szolgálatot az AN-2 típusú, Baja nevű tűzszerész járőrhajó a Balatonon.

 

A Baja tűzszerész járőrhajó és személyzete a nyár elején egy katasztrófavédelmi gyakorlaton vett részt, ahol egy szimulált közúti baleset következtében kialakult helyzetben kellett segítséget nyújtaniuk, valamint egy bombakiemelésben kellett közreműködniük.

A Baja a nyári hónapokban Balatonakarattyán állomásozik, és szükség esetén segítséget nyújt személyek, technikai eszközök mentésében, s ha a Balatonban robbanótestet találnak, aktívan közreműködik a mentesítésben. Fedélzetén ketten teljesítenek szolgálatot, a négy hónap alatt minden beosztásban lévő hadihajósra sor került.

Elsődlegesen kiképzési célja van a balatoni szolgálatnak, hiszen itt a katonáknak a mindennapi feladatuktól – vagyis a folyami hajózástól – eltérően a tó sajátosságaihoz igazodva kell tudásukat próbára tenni. Emellett a Baja és a rajta szolgáló hadihajósok részt vesznek vízi és vízparti rendezvények biztosításában, valamint adott esetben együttműködnek a társszervekkel – a polgári védelemmel, a vízirendészettel és a katasztrófavédelemmel. „Az idei szezon nyugodt volt, semmilyen mentesítési vagy mentési feladatban nem vettek részt a hadihajósok” – tette hozzá dr. Daruka Norbert százados.

Május elején tették vízre az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred járőrhajóját a balatonfűzfői kikötőben, és szeptember elején szállították vissza eredeti szolgálati helyére.

Dr. Daruka Norbert százados, az alakulat Hadihajós Alosztályának parancsnoka elmondta: ez alkalommal is közúti szállítással tért vissza a hajó Újpestre, az MH Hadikikötőbe, s az előző évekhez hasonlóan idén is sikeresen teljesítette feladatait.

(A fotók Kálmánfi Gábor archív felvételei)