Visszatérnek év végére a nyaralótulajdonosok (magyaridok.hu)

Nem csupán a balatoni wellness-szállók telnek meg az év végi ünnepnapokra, számtalan nyaralótulajdonos a karácsonyt és a szilvesztert is a fűthető nyaralójában tölti. Az egyik 170 lakásos balatonlellei apartmanházba várhatóan félszáznál is több család tér vissza az ünnepekre, míg például Tihany polgármestere az üdülőhelyhez szorosan kötődő nyaralóközösség körében búcsúztatja az óesztendőt – tudta meg a magyaridok.hu.

Egyre több balatoni nyaralóingatlan udvarán áll már a karácsonyfa, jelezve, hogy a Balaton-párti családok az év végi ünnepnapokat is az üdülőhelyükön kívánják eltölteni.

– Ismert művészek, közéleti személyiségek térnek vissza ez idő tájt Földvárra is, hogy vagy az otthonukban, baráti társaságban vagy egy egész évben nyitva tartó vendéglőben fogyasszák el az ünnepi vacsorát és búcsúztassák az óesztendőt – jelezte Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere.

– Az éttermekben is nagy a készülődés, a legtöbb helyen már csaknem minden asztal foglalt szilveszterre – fűzte hozzá.

A balatonlellei BL YachtClub udvarán adventi vásár csalogatja és marasztalja az üdülőhelyre érkezőket, illetve az átutazókat, a klub mellett sorakozó 170 lakásos távfűtéses apartmanban ötvennél is többen szilvesztereznek majd – véli Cziráki Márta, a vitorlás klubház kikötőmestere. Emellett Lellén találkoznak majd azok a megszállott balatoni hajósok is, akik ezúttal is rajthoz állnak a szilveszteri regattán.

Gazdag ünnepi programok várják a Balatongyörökre érkezőket is. Az egyébként csendes, északnyugat-balatoni üdülőhelyet a két ünnep között elsősorban a szórakozni vágyó fiatalok töltik meg.

– December első hetének végén kétnapos, élménygazdag adventi programmal alapoztuk meg az ünnepnapok hangulatát – mondta a Magyar Időknek a település polgármestere. Biró Róbert szerint azért is népszerű a téli ünnepeken Györök, mert onnan gyorsan el lehet jutni az ugyancsak színes programokat ígérő Hévízre, Keszthelyre vagy a nagy érdeklődéssel várt szigligeti újévi csobbanásra.

– Tihanynak egy erős, összetartó nyaralótulajdonos közössége, mondhatnám „üdülőtársadalma” van. Ők a főszezonon túli hétvégékre is rendszeresen visszajárnak. Így lesz ez karácsonykor és a két ünnep között is. Egyébként én is az üdülőtulajdonosok társaságában fogok szilveszterezni – árulta el Tósoki Imre, a félszigeti falu polgármestere.

Balatonfüred sem kivétel: a nyári lakók egy része idén is az északi parti városban tölti az ünnepnapokat. – Nemcsak a fővárosból, hanem távolabbról is családostól jönnek vissza és velünk ünnepelnek a városhoz kötődő írók, művészek, sportolók, közéleti személyiségek.

Begyújtanak a már kihűlt ingatlanokban, és vannak, akik csak január elején utaznak el – mondta megkeresésünkre az üdülőhely művelődési és sportosztályának vezetője, Cserép László, hozzátéve: adventi hangulattal és maradandó kulturális élményekkel várják a visszalátogatókat.