Visszakerül a repülőtér Szentkirályszabadjához – Ipari park is lehetne (veol.hu)

Szentkirályszabadja önkormányzata aláírta a repteret tulajdonló céggel a birtokba adási megállapodást, így a terület hivatalosan is visszakerül a településhez. Mintegy tízéves huzavona és pereskedés után kerülhet vissza 675 millió forintos állami segítséggel a településhez a közigazgatásilag hozzá tartozó repülőtér területe.

 

– Több hetes tárgyalássorozat után sikerült megegyezni a BudaWest Zrt.-vel a közelmúltban, az önkormányzat pedig átutalta a vételárat is. A földhivatali bejegyzés remélhetőleg néhány napon belül megérkezik, és ezzel hivatalosan ismét Szentkirályszabadjáé lesz az ingatlanegyüttes – Gyarmati Katalin polgármester tájékoztatása szerint.

A faluhoz visszakerülő közel 300 hektáros területet már többször bejárták. A polgármester elmondta, az ingatlan után többen érdeklődtek, ám a terület hasznosítása – például egyes részeinek bérbeadása vagy értékesítése – előtt a képviselő-testületnek várhatóan módosítania kell a rendezési tervet. A tulajdonba kerülést követően a testület dönt a hasznosításról.

Gyarmati Katalin hangsúlyozta, az ingatlan együttesen megtartják a reptérfunkciót, emellett befektető bevonásával ipari parkot alakítanának ki, amelyből a településnek biztos bevételi forrása lehet a jövőben.Az önkormányzat és a cég közötti pereskedés tavaly zárult le, a Győri Ítélőtábla és a Kúria döntésének értelmében a falunak vissza kell fizetni a korábbi vételárat a BudaWest Zrt.-nek. Ehhez az állam 675 millió forintos segítséget adott a szentkirályszabadjai önkormányzatnak.

A kormányhatározat szerint amennyiben a repülőtér hasznosítása, értékesítése révén bevételhez jut a település, azt – a támogatás összegéig – vissza kell fizetnie a magyar államnak.