Visszakapják a túrázók a Vöröskő tanösvényt

Szombattól ismét látogatható a Vöröskő tanösvény Alsóörs közelében, a Csere hegyen. Az ünnepélyes átadó ünnepséget május 27-én  (szombat), 10:00 órakor az egykori kőfejtő déli részénél, az amfiteátrumnál tartják.

A “Vöröskő bánya” tanösvény megújítását Alsóörs önkormányzata támogatásával és a BfNPI szakmai segítségével 2015-ben a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület kezdte el. A munkát a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával, a „Gaia-tábor” elkötelezett önkénteseinek bevonásával végezték el. Az információs táblák felújítását tavaly tavasszal fejezte be az egyesület.

A “Vöröskő bánya” tanösvény felavatása után egy rövid geotúra keretében lehetőség lesz megismerni  Alsóörs földtani és kultúrtörténeti kincseit, mely az „Év Földtani Értéke” volt tavaly a Bakony–Balaton Geoparkban.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett túra főbb, érintett látnivalóki: Vöröskő tanösvény az egykori vöröskő-bányában – Amfiteátrum – löszfal – műemlék templom – Török-ház – kőszoborpark – Alsóörsi metariolit feltárása (egykori bánya) . Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.