Visszaállhat a Balaton kívánt vízszintje? (atv.hu)

A Balaton vízszintje még mindig alacsonyabb a megszokottnál. Szeptemberben az átlagosnál csaknem másfélszer több eső esett, az októberi időjárás viszont nem hozta a várt mennyiségű csapadékot. A Balaton szintje hetek óta 69 centiméter. A vízügyi szakemberek szerint tavaszra jó esetben elérhető a kívánt 120 centiméteres vízállás – az ATV riportja szerint.

 

A száraz nyarat követő csapadékos szeptemberben esett vízmennyiség is kevés volt ahhoz, hogy megemelje a Balaton vízszintjét, ugyanis a kiszáradt talaj szinte az összes esőt elnyelte.

„A csapadék oldja meg ezt a kérdést, és nyilván ezen kívül a szakemberek foglalkoznak a Balatonnak a különféle módon történő vízpótlásával, de hát az még nagyon messze van. Tehát ezzel a vízállással és ezzel a helyzettel kell gazdálkodnunk”

– mondta az ATV híradójának Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke.

A vízügyi szakemberek szerint a tó szintje elmarad az ilyenkor megszokottól, azonban, ha átlagos tél következik, tavaszra visszaállhat az ideális vízállás.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője közölte: ha átlagos lenne a csapadék a következő félévben, akkor az április elsejei 120 centiméteres szabályozási szintet el lehetne érni.

„Hogyha szárazabb a tél egy 20-30 százalékkal, még akkor is 110 centiméter fölött tudjuk kezdeni a nyári időszakot”

– tette hozzá.

A jó időt kihasználva még pénteken is sokan voltak a tó körül. Leginkább horgászokkal lehetett találkozni, akik az alacsony vízszintre panaszkodtak.

„Mi is horgászunk és a kis horgászcsónakommal is gondot okoz az alacsony vízállás, mert a nádközelből a halak eltűntek, és behúzódott a tó közepére a halak többsége” – fogalmazott egyikük.