Virtuális sétára hívnak a keszthelyi Festetics-kastélynál – több fejlesztést is terveznek (zaol.hu)

A virtuális térben látogatható a keszthelyi Festetics-kastély, sőt, aki játszani szeretne, újratervezheti a parkját, és további épületekkel is gazdagíthatja az egykori főúri birtokot. A legjobb ötleteket jövőre díjazzák.

A kastélyt egy egyetemista, Rácz Márkó Dominik építette meg a Minecraft játék elemeiből. Ennek segítségével bejárható szinte az egész épület és a park, sőt láthatók a vendégek elől elzárt történelmi helyszínek is – írja a zaol.hu.

Aki a Helikon Kastélymúzeum közösségi felületein indul virtuális sétára, megismerkedhet a Festetics-család történetével, eljuthat a pálmaházba, a hintómúzeumba és a főépület belső tereibe.

Természetesen örömmel vettük a kezdeményezést és mögé álltunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben az időszakban, amikor vendégek nem jöhetnek a kastélyba, aki szeretne, legalább virtuálisan itt lehet. Egy olyan nemzedék játszik a Minecraft nevű játékkal, amelynek tagjai egészen újszerű látásmóddal rendelkeznek, s jó, hogy történelmi múltunk egy szeletét ily módon bemutathatjuk nekik.

– mondta Pálinkás Róbert igazgató.

A technikai hátteret a kastély és a keszthelyi premontrei középiskola diákjai biztosítják, az érdeklődők pedig az év végéig a játék segítségével akár újratervezhetik a parkot, és létrehozhatnak új épületeket is. A legjobbakat jövőre jutalmazzák. Később a virtuá­lis kastélyt például múzeumpedagógiai foglalkozásokon használják majd. Az igazgató arról is beszélt, a fénydíszbe öltözött park meghosszabbított nyitvatartással most is várja a látogatókat egy kellemes sétára, a falak mögött pedig serény munka folyik.

A látogatók nélküli időszakot kihasználva elindult a tükörterem restaurálása, és különböző projektekkel készülnek az újranyitásra, nyolcmilliárd forint értékben. Ezenfelül idén további 3,9 milliárd forintra pályáztak. Olyan történelmi léptékű fejlesztést terveznek, amely a következő 20-50 évre markánsan meghatározza a kastély arculatát, ami az 1800-as évek végén II. Tasziló által megalkotott miliő visszaállítását jelenti – tette hozzá.