Virágos Magyarországért – Tizennégy díjazott a balatoni régióban

A Virágos Magyarországért verseny száz kiosztott elismeréséből 14 került a régióba, ami a 28 induló alapján jobb arány az országos átlagnál, ahol a 100 díj 285 településnek jutott.

 

Idén a nevezők fele, 141 település tartozott a 2000 fős lakosságszám alatti kategóriába. Rajtuk kívül 38 kettőezer fősnél nagyobb falu, 83 ötvenezer fősnél kisebb város, 13 ötvenezer fősnél nagyobb város, valamint 9 budapesti kerület nevezett a versenyre – számolt be a balatontipp.hu, fotókat is közve több díjazott településről.

A balatoni régióból a következő 28 település vállalkozott a megmérettetésre; Balatonboglár, Balatonszárszó, Balatonszemes, Fonyód, Kőröshegy, Siófok, Ábrahámhegy, Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfüred, Balatonudvari, Csopak, Káptalantóti, Mindszentkálla, Nagyvázsony, Paloznak, Szentbékkálla, Tapolca, Tihany, Balatongyörök, Gyenesdiás, Karmacs, Keszthely, Vonyarcvashegy, Zalakaros és Zalaszentmárton.

A „nagyfalu” kategóriában Tihany nyerte el a fődíjat és egyben a jogot, hogy Kaposvárral együtt képviselje a magyar településeket a következő európai virágosítási versenyen.

A zsűri, illetve a különdíjakat felajánló szervezetek döntése alapján az alábbi balatoni eredmény született:

Tihany – a “nagyfalu” kategória fődíjasa

Zalaszentmárton  – a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium díja

Balatongyörök – a Magyar Turisztikai Ügynökség díja

Sáfránkert Étterem Paloznak – Rozmaring Díj

Paloznak – Fővédnöki díj

Zalakaros – a Szervező Bizottság elnöki díja

Keszthely – a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége díja

Csopak – a Balatoni Szövetség díja

Fonyód – a Balatoni Szövetség díja

Gyenesdiás – a Balatoni Szövetség díja

Balatonfüred – a Közép-Dunántúli Régió “kisváros” díja

Siófok – a Dél-Dunántúli Régió “kisváros” díja

Balatonszárszó – a Dél-Dunántúli Régió “nagyfalu” díja

Vonyarcvashegy – a Nyugat-Dunántúli Régió “nagyfalu” díja

A hazai versenyen balatoni régióból 2004 óta hét település kapott fődíjat. Balatonfüred és Paloznak 2010-ben, Hévíz és Csopak 2012-ben, Siófok és Balatongyörök 2014-ben és most Tihany 2016-ban. A balatoni települések közül az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén 2011-ben Balatonfüred arany, Paloznak ezüstérmet, 2013-ban Hévíz és Csopak ezüstérmet, 2015-ben Balatongyörök aranyérmet, Siófok ezüstérmet kapott és az utóbbi elnyerte a legszebb főtérért járó különdíjat.

(14:09)