Villamosenergia termelő rendszert építettek a balatonkenesei honvédségi bázison is

Megújuló energiaforrás alapú villamosenergia termelő rendszerek kiépítése valósult meg 204,6 millió forintos uniós forrásból a Magyar Honvédség három objektumában, köztük Balatonkenesén is – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.

A projekt hozzájárul a villamos energiafelhasználás egy részének megújuló energiaforrással történő kiváltásához, mely fejlesztés Budapest, Balatonkenese és Győr katonai objektumait érinti. A három helyszínen megvalósuló beruházással 500 kW összteljesítményű napelemes kiserőmű létesült.

A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség céljai között szerepel, hogy a lehetőségeket kihasználva élen járjon a megújuló energiaforrások felhasználásában és a környezetbarát technológiák alkalmazásában, ezzel is követendő példát mutatva dolgozóinak, szakembereinek és az oda látogatóknak.

A projekt ütemezése alapján az előkészítő tevékenységek 2018-ban kezdődtek meg, a kivitelezés pedig 2021. III. negyedévében zárult le.

Az Európai Unió Kohéziós Alapja támogatásával és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósulhatott meg “A Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal projektje fotovoltaikus kiserőművek telepítésére további 3 helyszínen” című KEHOP projekt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pozitív támogatói döntése alapján a projekt bruttó 204,65 millió forint összegű, vissza nem térítendő Európai Uniós támogatásban részesült.