Világszép mesék, felnőtteknek is, a palóznaki Meseközpontban

Palóznakon található egy fantasztikus civil szervezet székhelye, a Meseközpont (Zrínyi u. 16.), ahol 2019. január 18-án pénteken 17-19 óra között az egész családnak, 18-19 óra között pedig külön felnőtteknek is mesélnek a Világszép Alapítvány mesemondói. Érdemes erről a Balatontól indult, egyre több gyermeken segítő, palóznaki táborokat is szervező civil szervezetről pár szót ejteni.


A január 18-i téli est ingyenes, de regisztrálni szükséges ezen a linken, vagy emailben: alapitvany@vilagszepalapitvany.hu.

 

Mit akar és tud a Világszép Alapítvány?

2010-ben, a paloznaki Meseközpontból indulva kalandos utat járt be a civil kezdeményezés, stabil szakmai alapokon nyugvó szervezetté fejlődve, 22 alkalmazott munkatárssal, 45 mesélő önkéntessel, 12 önkéntes mentorral és több mint 30 megbízott szakemberrel.

A honlapján megfogalmazott célja elfogadó szeretetet, egyéni figyelmet adni gyerekvédelmi gondoskodásban élő gyerekeknek, hogy megtapasztalhassák: a világ szép és lehetőségekkel teli. Nyári táboraik, mesemondó, mentor és karrier programjuk, műhely-foglalkozásaik mind egy célt szolgálnak: hosszú távon kapcsolódni gyermekvédelmi gondoskodásban élőkhöz csecsemőkortól kezdve a fiatal felnőtt korig.

A mesélés mellett sok egyéb programjuk is van. A Paloznaki Meseközpont mellett ma már 4 budapesti gyermekotthonban, illetve Miskolcon, Nagybarcán, és Gencsapátiban is jelen vannak az alapítvány munkatársai.

 

A paloznaki Meseközpont

Paloznak a Balaton-felvidéken, Csopak tőszomszédságában terül el. A Meseközpont ennek a Hild-díjas falunak a határában, a hegyoldalra épült. A kétszárnyú kapun belépve egy hektárnyi területen találjuk az épületeket, a veteményes- és fűszerkertet. Sok a termő gyümölcsfa; szőlő, málna, eper és ribizli is szüretelhető. A felső kertben fehér kövekkel kirakott patak és tavacska várja a pancsolni vágyó gyerekeket. 2015 nyarán épült a kert legmagasabb pontjára az Égigérő fa mesekilátó, a táborozó gyerekek álmai és a Hellowood építészeinek tervei alapján. A fa tetejéről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra. A legkisebbeket hinta, játszótér, homokozó várja. A telken három nagy épület áll: a Tündérkert, az Óperenciás és a Madárház röpdével.

A Tündérkertk földszintjén egy tágas fogadóhelyiség, irodák és orvosi szoba található. A táborok során ez a rész a felnőttek birodalma, a megbeszélések helyszíne. Az épület emeletéről, a Babzsákosból szinte az egész Balaton látható. Itt kerül sor a családi meseestekre, szakmai előadásokra, képzésekre is, a terem mintegy 100 fő befogadására alkalmas.

A Tündérkert fölött áll az Óperenciás nevű, nádtetős ház, amelynek földszintjén 3 szoba található, összesen 14+3 férőhellyel, fürdőszobákkal. Itt helyezkedik el a konyha, a nyári melegben is hűvös, tágas ebédlő hosszú asztallal, ping-ponggal, csocsóval, társasokkal, valamint a Fabrika műhely, amely minden alkotó- és kézműves tevékenység színhelye. Az emeletre érve a Mesenappali cserépkályhájának padkáján mesélnek esténként a táborozó gyerekeknek. Az épület 4 szobájában 8+1 fő számára jut alvóhely.

A Meseközpont vállalati rendezvények, csapatépítések, tréningek helyszíneként bemutatkozva igyekszik bővíteni a Világszép Alapítvány forrásait.