Világrekordra készül a vak sofőr Balatonszepezden

Nem mindennapi világrekord kísérlet helyszíne lesz április 25-én, szerdán Balatonszepezd főútja. Egy vak fiatalember kilométereken át fog autót vezetni a település lezárt főútján körülbelül 5 kilométeren át. Az eseményen jelen lesz Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora, aki igazolhatja a történet hitelességét.

„Az ember, aki vakon körbemotorozta a Hungaroringet.” „Újságírókkal teli buszt vezetett a vak motoros.” „Jet skivel állított fel világrekordot a vak Karvai Sándor” – szalagcímek, amelyek hűen alátámasztják, hogy nem mindennapi emberről van szó. „Vágya látni a pocsolyában megcsillanó napfényt” – írták aa Kelet-Magyarországban róla, amikor teljesült a vágya az életvidám rádiósnak (aki a Balassagyarmaton és vonzáskörzetében, valamint online rádióként a világhálón is élvezhető Megafon FM műsorvezetője), és tevegelhetett a Nyíregyházi Állatparkban.

– A feleségem a bal szemével negyvenszázalékosan lát, én születésem óta vak vagyok. Ez a sorsom, ezzel kell együtt élnem. Persze, hogy nem tudom elfogadni, de ugyan mit tehetnék? Az a legnagyobb kincs, hogy élhetünk, minden napot új csodának fogok fel. Tök jó érzés volt a tevén ülni. Remek innen a kilátás. Ugye, milyen vakmerő vagyok? – csalt mosolyt a környéken állók arcára. Akkor is kibújt belőle a felfedezési vágy, hiszen szerette volna kipróbálni az elektromos golf­autót.

– A Hungaroringen vezethettem buszt úgy, hogy senki nem ült benne rajtam kívül. Tettem egy kört, miközben a mögöttem lévő járműből head-setről navigált Borsi Gergő hatszoros magyar bajnok autóversenyző. Jetskiztem és motoroztam is már vak létemre, tankot és quadot is vezettem, ezek mind óriási élmények. Nem kell megijedni, természetesen nem forgalomban és óriási sebességgel, de kipróbáltam mindegyiket. Hogy mi a vonzó ebben? Az, hogy a tiltott gyümölcs édes. Nekem minden nap ajándék.

A 36 esztendős Karvai Sándor korábban naptárakat fűzött, dossziékat hajtogatott, csomagolt, tollakat szerelt össze, csokitojásba rakott ajándéktárgyakat.

– Mindig is vonzott a motorozás, a vezetés, a sebesség. Most hosszas szervezés után egy újabb nagy durranásra készülök – mondta a SzabolcsOnline-nak nyilatkozva a fiatalember.

– Április 25-én, szerdán Balatonszepezden ülök a Nissan Leaf kormányához, amit kilométereken át fogok vezetni a település lezárt főútján körülbelül 5 kilométeren át. Az instruktorom ezúttal is Borsi Gergő lesz. Az eseményen jelen lesz Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora, aki igazolhatja a történet hitelességét.

A Nissan Leaf az első nagy tételben eladott, tisztán elektromos meghajtású autó. Magyarországi forgalmazásának kezdetére, 2013 tavaszára világszerte már 54 ezer példány közlekedett, 2014 decemberében a világszerte eladott Leafek száma meghaladta a 150 ezret.

– Azért is lesz érdekes kihívás a rekordkísérletem, mert az elektromos autót pénteken „láttam” először – kacagott jóízűen Sándor, aki korántsem stresszel a különleges kocsikázás előtt.

Karvai Sándorról többet is megtudhat a SzabolcsOnline-on megjelent cikkből.