Világkupagyőztes a Balatonfüredi Yacht Club ifjú laserese (hunsail.hu)

Az ománi ifjúsági világbajnokság után nem sok pihenőt engedélyezett magának a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője, Nagy Bendegúz. Alig egy hét itthonlét és a Szenteste után máris pakoltak klubtársával, Demjén Olivérrel együtt és elutaztak a horvátországi Hvarba, a Laser hajóosztály (ILCA 4, 6, 7) Világkupa sorozatának utolsó állomására, a 44. Újévi regattára. Bende a Laser Radialosok 26 hajóból álló mezőnyében küzdött, hét futamban; Olivérnek Laser 4.7-ben 32 ellenfele volt, itt hat futam alapján hirdettek végeredményt.

Az első versenynapon enyhén felhős idő és észak-északnyugati szél fogadta a versenyzőket,  amiben két szuper futamot tudtak rendezni. Olivér jól kezdte a versenyt egy 2. és egy 7. futam eredménnyel indított. Bendegúz sajnos egy korai rajttal kezdett, de utána egy magabiztos 2. helyet szerzett.

A második napon felhős, front szerű időjárás volt ami sokszor megnehezítette a mezőny dolgát. Az ILCA 6,7 osztálynak két futamot sikerült rendezni míg az ILCA 4 második futamát radikális szélváltozás miatt érvénytelenítették. Olivér ezen a napon egy 1. hellyel alapozta meg előnyét. A harmadik nap erősödő észak- északkeleties, kezdetben 15 később 22 csomós szélben remek két futamot vitorláztak. Olivér kiváló vitorlázással egy 1. és egy 3. hellyel folytatta a versenyt. Utolsó nap egy rövid vízi halasztás után kezdték meg a futamot, mivel szélsőséges szélirány változások nehezítették meg a rendezők dolgát. Bendegúznak balcsapásos lee rajt után sikerült lekeresztezni a mezőnyt és a kiszámíthatatlan szélfordulók ellenére megnyerte a futamot. Az ILCA 4 versenyzői számára a rajt utáni óriási jobbos szélforduló megkavarta pozíciókat, de Olivérnek sikerült a 6. helyre felkúsznia magát, míg a konkurensek kieső futamot vitorláztak. A szélviszonyok sajnos nem tették lehetővé a további versenyzést.

Olivér stabilan teljesítve megnyerte a versenyt, ezzel az összetett Európa Kupa 3. helyén végzett.

Nagy Bendegúz ezt a fordulót a 7. helyen fejezte be, amivel megnyerte az összetett Európa Kupát, 2019 után második alkalommal – olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség honlapján közzétett beszámolóban.