Világbajnoki bronzot nyert a siófoki séf (likebalaton.hu)

Szabó Csaba, a siófoki Hotel Yacht**** Wellness & Business séfje bronzéremmel tért haza Luxemburgból, a Culinary Word Cup-ról, vagyis a gasztronómiai világbajnokságról. A versenyre összeállított ételek között volt Somogy erdeiből származó nyúl, valamint balatoni angolna is – írja a likebalaton.hu.

Hideg libamáj csokival és sárgabaracklekvárral, fogasfilé vörös tonhallal, garnéla rákkal, datolyás nyúltekercs szőlő levélben. Csak néhány elem egy-egy fogásból. Végigolvasni is nagy teljesítmény azt a menüsort, melyet Szabó Csaba összeállított és megvalósított a nemzetközi verseny egyéni indulójaként. Culinary art kategóriában előételt, levest, meleg előételt, főételt és desszertet is készített, és ott voltak még a meleg és hideg finger foodok, vagyis a céges partik, fogadások dizájnos falatkái, amikhez még evőeszköz sem szükséges.

– Kemény volt a verseny, öt nap alatt 72 nemzet 2500 szakácsa indult, és a zsűri elég szigorúnak bizonyult, ezúttal csak négy aranyérmet ítéltek oda. A 4 féle 10-20 gramm közötti finger food mind a 28 darabjának egyformának kellett lennie – meséli a siófoki hotel séfje.
– Magyarországról vittük az alapanyagokat, egy kisbusszal utaztuk 14 órát át Luxemburgig, úgyhogy nagyon fáradt vagyok, de megérte a küzedelem, hiszen éremért indultunk, amit sikerült teljesíteni, a szálloda vezetősége is boldog – mondja megkönnyebbülve a neves szakember.

Szabó Csaba bronzéremmel a nyakában (fotó: likebalaton.hu)

Szabó Csaba 2018. januárjától erősíti a siófoki Hotel Yacht Wellness & Business csapatát. A több rangos nemzetközi versenyen is dobogós helyezéseket elért séf 2015-ben államtitkári elismerésben részesült, a 2016-os Erfurtban rendezett szakácsolimpián pedig egyéni kategóriában aranyérmet vehetett át. Mint mondja, ezzel befejezte a versenyzést, inkább átadja a stafétabotot a fiataloknak, akiket szívesen beavat a versenyek világába.

– 5 nemzetközi és a 15 hazai verseny elégnek bizonyult. Sokszor távol vagyok az otthonomtól, a felkészüléssel is a családomtól vettem el az idő, de most, hogy kimondtam, hogy ez volt az utolsó, helyre áll a családi egyensúly – meséli nevetve a szakember, aki hozzáteszi, hogy a közeljövőben terveznek egy vacsoraestet, ami még egyelőre titok, de csattanós lesz, mert elég sok embert fog Siófokon megmozgatni.

Mile Csaba, szállodaigazgató személyesen is belelátott az előkészületekbe, mely részben Siófokon, részben Debrecenben zajlott.

– Örömteli az elért eredmény, mert sok energia és idő lett beletéve a felkészülésbe. Én magam Békés megyei származású vagyok, Szabó Csaba pedig Hajdú-Bihar megyei (a Hortobágyi Csárda üzletvezetője volt), innen az ismeretség. Hosszú tárgyalássorozat előzte meg, hogy Siófokra jöjjön a séf, de megérte, mert már a forgalmunkon is érezhető – emelte ki Mile Csaba.

A siófoki, négy csillagos hotel vezetője elmondta, hogy Szabó Csabának köszönhetően pozitív változáson ment keresztül a konyhai gárda. Javult a munkszervezés és gazdálkodás, valamint igazi csapattá kovácsolódtak, mert Csaba nem fél átadni a tudását, és a segítők rengeteget tanulhatnak a keze alatt. A mostani versenyre ketten is elkísérték Siófokról. Agócs Dénes szakács és Csikós Béla sous-chef a megmérettetés előkészületeiben segítettek.

Szabó Csaba versenymenüje:

Finger-food – meleg

Fokhagymás parajjal töltött vörös márna filé, színes lencsepürével, snidlinges sült tök mártással.
Konfitált gyöngytyúk mell és comb póréhagymával burkolva, vargányás tagliatelle-vel, bazsalikomos paradicsom raguval.

Finger-food – hideg

Hideg libamáj 64% Manjari csokoládéval és kakaó gruéval, zöldfűszeres pereccel, kecskeméti sárgabaracklekvárral.
Fehér borecetben marinált fogasfilé vörös tonhallal, garnéla rákkal, szezámos habcsókkal, édesköményes brokkoli krémmel.

Menü:

Kacsahús paté és kacsamáj terrine fűszeres kenyér morzsában, ribizli chutney-val, kecskesajt moussal, ribizli chipssel, daikon retekkel.

Leves:

Metélőhagymás tormakrém leves, wasabi golyóval, füstölt angolnával, tojáslepénnyel.

Meleg előétel:

Sous vide-olt datolyás nyúltekercs szőlő levélbe, blansírozott petrezselymes zöldséggel, szarvasgombás kaláccsal, lila burgonya szőnyegen, konyakos jus-vel.

Főétel:

Mangalica karaj, véres hurka szivar, langyos malacfül és paprika kocsonyával, karfiol textúrával, céklazselével.

Desszert:

Fekete kávétól a tejes kávéig: körtés kávés tarte, capuccino ganache, kávés ganache, kávés nugatin, tejeskávés nugatin, kávés golyó, pisztáciás szivacs süti.