Viharos széllel és zivatarokkal markáns hidegfront érkezik szombaton – a Balaton térségét is érinti (MTI)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat  veszélyjelzésében azt írta: este az Alpokalján és Zalában a déli szél viharossá fokozódhat. Szombaton délelőtt markáns hidegfront érkezik, amelyet nagy területen – leginkább a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és Zemplén, Szabolcs térségében – 70-80 kilométer/óra körüli legerősebb széllökések kísérhetnek. A magasabban fekvő területeken, illetve a front mentén kialakuló intenzívebb záporok, esetleg zivatarok környezetében 85-90 kilométer/óra feletti széllökések is előfordulhatnak. Péntek este már a Balaton teljes térségében is másodfokú viharjelzésre kapcsoltak. 

A viharos szél veszélye miatt Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Estére a legtöbb helyen veszít erejéből a szél.

Kiemelték továbbá, hogy délelőtt főként a dél-dunántúli, déli tájakon, majd délután északkeleten zivatarokra is készülni kell. Zivatarveszély miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint szombat hajnalban plusz 7 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. A maximumhőmérséklet 12 és 21 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, északnyugaton a hűvösebb idő. Vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 0 plusz 7 fok között alakul, de a szélvédett, kevésbé felhős északi völgyekben kevéssel fagypont alatti értékeket is mérhetnek. A csúcsértékek 11 és 16 fok között várhatók.

A jövő hét elején többfelé hajnali fagyok is várhatók.

Ez vár a Balatonra szombaton

Az élénk-erős ( 30-50 km/h) lökésekkel kísért délnyugati szél mérséklődik, majd délelőtt északnyugatira fordul és viharossá fokozódik (60-80 km/h), intenzívebb csapadékkal 90 km/h -t elérő széllökések is lehetnek. A délután folyamán fokozatosan mérséklődik a szél, megszűnnek a viharos lökések . Reggel átmenetileg szakadozhat, majd délelőtt borultságig növekszik a felhőzet. Többfelé várhatók záporok, intenzívebb csapadékkal néhol az ég is megdörrenhet. A kora délutáni órákat követően csapadék már nem valószínű. Kora délelőtt még 13-14 fok is lehet, majd egy hidegfront hatására csökken a hőmérséklet. Délután 9-10, este már csak 8 fok körüli értékek várhatók.