Viharos szél tépázhatja a 48. Kékszalag vitorlásversenyt

Viharos erejű szél, több hullámban átvonuló, heves zivatarokkal járó hidegfront, vélhetően a nyár legszelesebb időszaka várható a Balatonnál a csütörtökön rajtoló 48. Kékszalag vitorlásverseny ideje alatt, ami miatt még folyamatosan egyeztetnek a szervezők – értesült a hirbalaton.hu.

Horváth Ákos, a Siófoki viharjelző Obszervatórium vezetője azt nyilatkozta a hírportálnak, hogy 75-80 kilométer/órás kifutószélre lehet számítani a verseny előtti hajnalon, és várhatóan a verseny ideje alatt végig marad az egész tavat átfújó, szeles időjárás, időnként 65-70 kilométer/órás viharos széllökésekkel kísérve.

A szél erősségét pontosabban csak 24 órával korábban lehet megbecsülni, vagyis még jobbra és rosszabbra is fordulhat az időjárás. Annyi már most valószínűsíthető, hogy nem lesz könnyű a versenyen indulók számára már a starthoz való eljutás sem – tette hozzá. (a www.met.hu<http://www.met.hu/> külön foglalkozik a Kékszalag vitorlásverseny meteorológiai előrejelzésével, amelyről naprakész információk olvashatóak a honlapon.)

Kollár Lajos, a versenyt szervező Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a hirbalaton.hu megkeresésére azt nyilatkozta, bízik abban, hogy nem kerül veszélybe Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenyének megrendezése. Személy szerint örül a kihívásnak, hiszen a vitorlás-sportban nem riasztó jelenség a szél, a hajók széllel haladnak. “Nincs annál lehangolóbb élmény, mint egy kánikulai időszakban szélcsendben végigszenvedni egy versenyt” – fogalmazott. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a versenynek igen komoly a feltételrendszere, és a szabályokat minden résztvevőnek be kell tartania. Amellett, hogy mindenki saját felelősségére áll a rajtvonalhoz nagyon fontos a hajók megfelelő műszaki állapota, akár profikról, akár amatőrökről van szó – mondta a szövetség elnöke.

A szervezők, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata között folyamatos az egyeztetés a várható időjárásról és az ezzel járó teendőkről.

Horváth László a vízirendészeti kapitányság vezetője a hírportálnak elmondta, hogy idén újdonságként fedélzeti kamerákkal rögzítik majd az esetleges mentések minden mozzanatát. Ezeket a felvételeket a sajtó rendelkezésére bocsátják a későbbiekben.  Természetes akkor lenne elégedett, ha mentőmunkájukra nem lenne szükség – tette hozzá.
(17.15)