Viharos erejű széllel érkezik a hidegfront a Balatonhoz, a déli parton kiöntéseket okozhat

Ezúttal pontosan találkozott a meteorológiai ősz a csillagászatival. Hidegfront viszi el a kellemes idő emlékét is, ami hétfőn hajnalban időnként 100 km/h sebességet is meghaladó, észak felőli széllökésekkel érkezhet a Balaton térségébe. A szél akár méteres, partra kicsapó hullámokat is korbácsolhat – számolt be Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa a hirbalaton.hu-nak.

A vizugy.hu adatai szerint a Balaton átlagos vízállása vasárnap 119 centiméter volt, este Siófoknál 120 centimétert mértek, ami egyenlő az új szabályozási maximummal. Mivel a partvédőművek alacsonyabb vízálláshoz lettek kiépítve, nem nehéz megjósolni, hogy víz alá kerülhetnek bizonyos partszakaszok, amíg a szél el nem áll, és a tó vissza nem húzódik a medrébe.

Horváth Ákos tájékoztatása szerint a szél egyes szélcsatornákon (pl. Szigliget és Balatonmáriafürdő között), illetve a tó keleti medencéjében lesz különösen erős a hajnali órákban. Később valamelyest enyhül, de egész hétfőn szeles időre és lehűlésre kell számítani.

 

A hidegfront betörése vasárnap éjfél után várható, záport, zivatart hozhat

A met.hu tájékoztatása szerint vasárnap az éjféli órákat követően várható az erős hidegfront betörése a Balaton térségébe. Az északnyugatira forduló szél megerősödik és viharossá fokozódik ( 65-90 km/h), átmenetileg akár 100 km/h sebességet elérő, vagy meghaladó széllökésekkel.

Vasárnap késő estétől kezdődően erősen megnövekszik a felhőzet. Az éjszaka második felében zápor, zivatar, hajnaltól azonban már inkább eső, zápor valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 9, 10 fok körül alakul, de a Balaton déli partján még 12 fok is lehet. A Balaton vize vasárnap 19.5 fokos volt Siófoknál.