Viharjelző: Siófok állami beavatkozásban bízik (Siófoki Hírek)

 

Siófok polgármestere szerint a megoldás, ami leginkább egy állami kisajátítás lehetne,  túlmutat az önkormányzat lehetőségein, és nem is egy település feladata kell legyen.

“Siófok az elmúlt években mindent megtett az építkezés megakadályozásáért, jómagam többször is tárgyaltam államtitkárokkal az ügyben. Ugyanakkor a városnak a vonatkozó jogszabályok értelmében hozzá kellett járulnia az építkezéshez, hiszen az bizonyos építésjogi, településképi szempontból megfelelt az eljárásoknak. Ez meg is történt, de nem jelenti a beruházás támogatását. Siófok önmaga nem tud érvényt szerezni a magasabb rendű szempontoknak, nincs több száz millió forintja egy kártérítésre perre, vagy a megoldást jelentő kártalanításra“- fogalmazott a polgármester.

 

Megváltoznak a levegőáramlási viszonyok

„Nem az építkezés ellen, hanem az obszervatóriumért kell lépni, és ma sem késő. Itt az idő, hogy belássák hibájukat, akik idáig hagyták jutni az ügyet, és cselekedjenek – vélekedett Bagyó Sándor, a vízimentők szakszolgálatának vezetője. Hozzátette, nem kérdés, ha valami igazán jól működik a Balatonnál régóta, az a meteorológiai előrejelzés, és ez a siófoki obszervatórium méréseinek és csapatának köszönhető.

Aszódi Attila atomfizikus, a Budapesti Műszaki Egyetem egyik vezető professzora – aki éveken át mint kormánymegbízott dolgozott Paks-2 előkészítésén – is leírta véleményét a kérdésben, ami szóról-szóra megegyezik a meteorológusok álláspontjával. „Ha beépítik a siófoki meteorológiai obszervatórium szomszédságát, azzal megváltoztatják az ottani jellemző levegőáramlási viszonyokat, megnő az előrejelzési számításokban felhasznált mérések bizonytalansága, ezért a viharjelzés számára használt légköri modellek előrejelzési pontossága és megbízhatósága lecsökken. Kisebb megbízhatósággal, kisebb beválási jósággal fogjuk megkapni a modellfuttatások eredményeit: több olyan eset lesz, amikor feleslegesen küldik ki a strandolókat a vízből, mert az előre jelzett vihar valójában nem fog megérkezni a partra, ugyanakkor több olyan eset is lesz, amikor a vihar hamarabb csap le, mint ahogy azt az előrejelzés mutatta.”

Ennyi tehát „csak” a tét: fürdőzők, hajózók, vitorlázók, horgászok biztonsága – írja a Siófoki Hírek.

A Siófoki Hírek legutóbbi cikke a témában itt olvasható.

**

Mint arról a hirbalaton.hu korábban hírt adott, felléptek a beruházás ellen az OMSZ mellett többen is, akikhez az elmúlt napokban, hetekben csatlakozott az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség, a balatoni civileket tömörítő szövetség, a NABE (Nők a Balatonért Egyesület), a vízimentők, és legutóbb a műegyetem professzora. A beruházó szerint ugyanakkor tervei megvalósításának nincs szakmai akadálya.