Viharjelzés szinte az egész országra – a Balatont is eléri

Kilenc megyére és a fővárosra is másodfokú, míg nyolc megyére – köztük a Dél-Balatont is magába foglaló Somogyra – elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A nap második felében északnyugat felől érkezhetnek zivatarok, míg ennek kialakulása az ország délnyugati harmadán lehetséges. Heves zivatarokra akár 90-100 kilométer/óránál is erősebb szélviharra, illetve akár 4 centiméteres átmérőjű jégre egyaránt számítani lehet.

A heves zivatarok miatt Budapestre, Pest megyére, valamint Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hőség veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 28-35 Celsius-fok között alakul, de északkeleten kissé hűvösebb is lehet. Késő estére 17-25 fok közé hűl le a levegő.