Vigyázat, vadveszély! – Négy jármű is átment egy elgázolt vaddisznón (veol.hu)

Balatonakarattyán kedden 5 óra körül a 71-es számú főúton az M7-es autópálya irányából Balatonakarattya felé közlekedő tehergépkocsi a mögötte haladó mások három járművel együtt áthajtott egy korábban elgázolt, az úton fekvő vaddisznó tetemén. Az eset kapcsán a rendőrség több megszívlelendő tanácsot is megfogalmazott.

A baleset következtében személyi sérülés nem történt, a járművekben anyagi kár keletkezett – mondta el Aradi Virág Veszprém megyei rendőrségi sajtóreferens.

A járművezetők ne menjenek tovább, ha elütnek egy állatot!

Aradi Virág kiemelte, vaddal történő ütközés esetén értesítsék a rendőrséget, és ha lehetőség van rá, a járművel álljanak biztonságos helyre. Kapcsolják be a gépkocsin az elakadásjelzőt, tegyék ki az autó mögött a szükséges távolságba a fényvisszaverő háromszöget, és vegyenek fel láthatósági mellényt. A megsérült nagyvadat ne közelítsék meg, egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával. Az elpusztult állatot ne vigyék magukkal, az büntetőjogilag lopásnak számít!

A bejelentést követően a rendőrség értesíti az illetékes vadásztársaságot, aki gondoskodik a megsérült vagy elpusztult állat elszállításáról. Nagyon fontos, hogy azok a közlekedők, akik elhullott vagy haldokló állatot látnak az úton, hívják a 112-es segélyhívó számot.

-A vadelütések megelőzése érdekében a járművezetők különösen azokon a szakaszokon vezessenek fokozott óvatossággal és csökkentett sebességgel, ahol figyelmeztető tábla is jelöli, hogy állatok kerülhetnek az útra. Az odafigyelés kiemelten fontos a kora reggeli, illetve az esti órákban, amikor nagymértékű vadmozgásra lehet számítani. Tartsanak nagyobb követési távolságot, és folyamatosan figyeljék az út mindkét oldalát. Ha vadat látnak, lassítsanak! -hangsúlyozta a sajtóreferens. Hozzátette, a vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Előfordul, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy kiszaladnak az útra. Dudáljanak, ha vadállat van az úton, mert a fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a járművet, ilyenkor a hangjelzés segíthet nekik.

– Ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsijuk elé, vészfékezzenek, adjanak hangjelzést, de ne rántsák félre a kormányt, még ha így el is ütik az állatot. Egy út menti fának vagy a szemben közlekedő gépkocsinak csapódva sokkal súlyosabb sérüléssel járó baleset következhet be – figyelmeztetett Aradi Virág.