Vidornyaszőlős: sokan telepednének le a Keszthely-közeli faluban (tvkeszthely.hu)

Vindornyaszőlős a Keszthelyi-fennsík északnyugati végénél található Tátika-csoportban, a Kovácsi-hegy lábánál fekszik. A 350 fő lélekszámú a községre a csend és a nyugalom mellett a folyamatos fejlődés jellemző. Sok a letelepedni szándékozó család, viszont eladó ingatlant jelenleg nem lehet találni.

 

Keszthelytől 21 km-re található Vindornyaszőlős. A lakosok között nincs munkanélküli, a községben élők Keszthelyen, Hévízen vagy Zalaszentgróton dolgoznak. Eladó ingatlant nem lehet találni, az elmúlt egy évben sokan telepedtek le a mesés környezetben lévő, jelenleg 350 fő lélekszámú községben.

“Reménykedünk abban, hogy a közeljövőben ez nőni fog. Amióta ez a pandémia, járvány kialakult, azóta Vindornyaszőlősön az összes eladó ház elkelt, és ez még vonatkozik a vindornyaszőlősi zártkertre, mert a hegyünkben is – azt lehet mondani- a pincék többsége, az is teljes mértékben elkelt és jelen pillanatban nincs eladó hegy a vindornyaszőlősi hegyben”- mondta Tálos Zoltán.

Tálos Zoltán, Vindornyaszőlős polgármestere azt is elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan 2020-ban is 58 millió forint költségvetéssel gazdálkodtak.

“Pályázataink alapján ehhez még hozzájött, körülbelül 100 millió volt a költségvetésünk. Partfalat építettünk a vindornyaszőlősi hegybe vis maior keretében. Illetve a temetői utat tudtuk megépíteni Magyar Falu Program keretében, 25 millió forint értékben”- adott tájékoztatást a polgármester.

A folyamatosan fejlődő településen a rászorulók, az idősek támogatása is jelentős volt 2020-ban. Vindornyaszőlős 2021.évi költségvetése közel azonos a tavalyival. A gépjármű és az iparűzési adó miatt egy kicsit csökkeni fog, de pályázati forrásokból folytatódnak a fejlesztések.

“2021-ben a Magyar Falu Program keretében szeretnénk felújítani a vindornyaszőlősi kúltúrházat.1960-ban épült, abban az időben még palatetővel, és mivel hogy ez már nem környezetbarát, ezt mindenféleképpen le akarjuk cserélni, és illetve a belsejét is a keret összegek határán felújítani. És természetesen nyert pályázatunk van szintén vis maior keretében a vindornyaszőlősi hegybe, szintén támfalat szeretnénk építeni, fogunk is mivel nyert a pályázatunk 33 millió forint értékben”- mondta Tálos Zoltán.

A falu észak-keleti részén található hegybe aszfaltozott út vezet. Tetején Vindornyaszőlős jelképe a piros kereszt. A frissen megépített támfal védi a közlekedők biztonságát. A rendezett portákon a gondos kezek munkája látszik. Az önkormányzat nagy gondot fordít a település tisztaságára, hogy azzal is fokozzák a faluba látogatók élményét. Sok a turista, tudtuk meg Tálos Zoltántól. Látnivaló van bőven. Három tanösvény mellett a vindornyaszőlősi temetőben található a környék egyedülálló háborús hősökre emlékező sírkertje. A lakosság régi vágya valósult meg a temetőhöz vezető út kiépítésével is. Az önkormányzat, a lakosság egyaránt sokat tesz a település fejlődéséért, egy álmuk azonban nem valósulhat meg. A polgármesteri hivatal előtti, Dózsa György utca leaszfaltozása. A szennyvízcsatorna kiépítése a 2000-es évek elején elkészült. Az utcát azóta sem tudják felújítani, mert az a Magyar Közút kezelésében van – a Keszthelyi Televízió híradása szerint.