Veszprémieket is kitüntettek a Belügyminisztérium ünnepi megemlékezésén

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc előtt tisztelgő ünnepségen a legkiválóbbak munkáját is elismerték csütörtökön. Délelőtt a Belügyminisztériumban vettek át elismerést az arra érdemesek, délután a főigazgatóságon tartottak állománygyűlést. Ahogy a katasztrófavédelem székházában megtartott ünnepségen elhangzott, százhetvenhat év választ el bennünket 1848 hőseitől, de a tőlük példaként örökölt szabadság, bátorság, hazaszeretet eszméje, és az eszmék melletti határozott kiállás változatlan maradt – tájékoztatott közleményben a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


Az ünnepi állománygyűlés szónoka Laczkó Levente tűzoltó ezredes, megbízott megelőzési és engedélyezési szolgálatvezető volt. Beszélt a már említett örökségről, miután felelevenítette a korszak legjelentősebb történelmi pillanatait. Ünnepi beszédében kitért arra, hogy „március 15. jelkép lett”. – „Jelképe és szimbóluma nemcsak egyetlen tavaszi napnak, hanem az azt követő másfél esztendőnek, és a további magyar történelmi események szabadságküzdelmének. Március 15-e eszméje a későbbi korokban is összefogásra késztette a nemzetet, más idegen elnyomás és uralom alatt is reménnyel és bátorsággal töltötte meg a szíveket.” A beszédet a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának műsora követte, a repertoár magyar szerzők műveit tartalmazta, így Farkas Antal és Kodály Zoltán egy-egy szerzeménye csendült fel.

Mindezek után dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató elismeréseket adott át azoknak, akiknek elhivatott munkája túlmutatott a hétköznapi szerepvállaláson, azokat ismerte el a főigazgató, akik példaképül szolgálnak az egész állomány számára. Veszprém vármegyéből a szolgálati feladatok kiemelkedő teljesítéséért 2024. március 15-i hatállyal soron kívül előléptette Fekete Tamás József tűzoltó századost, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadóját, tű. őrnaggyá. Beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Stummer Emőkét, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénztárosát.

A Belügyminiszter tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Őri György tűzoltó alezredesnek, a Pétfürdői Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának.

Többen délelőtt, a Belügyminisztérium ünnepségén vették át elismerésüket. Az ünnepséget a Szózat, majd Kecskeméti Dániel tűzoltó dandártábornok, gazdasági főigazgató-helyettes köszöntője zárta – olvasható a közleményben.