Veszprémi hotelbővítés miatt gyűjtenek aláírást a helyiek, az új szárny áttervezését kérik (Építész Fórum)

Az online petíciót aláírók modernnek és ridegnek találják a veszprémi Séd-völgyben megépíteni tervezett új hotelszárnyat, ami szerintük csorbítja a helyi értékeket, és nincs harmóniában a mellette álló egykori, nagy múltú malomépülettel sem, az épületet jegyző építész szerint ugyanakkor nincs realitása a tervek átdolgozásának. A beruházásra már van építési engedély, sőt, a kivitelezés is elkezdődött.

(Fotó: Építész Fórum / Betekints Wellness és Konferencia Hotel Facebook)

2021 őszén jelentették be, hogy újabb szárnnyal, 15 szobával és 40 ággyal bővül a veszprémi Betekints Hotel a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával, főként azzal a céllal, hogy az Európa Kulturális Fővárosának programjaira érkező vendégek számára több és jobb minőségű szálláshelyet biztosítsanak.

Bár az új épület kivitelezése már októberben megkezdődött, (a látványterveket nem sokkal előtte, szeptemberben osztotta meg közösségi oldalán a hotel), ügyében nemrég petíció indult Márkus László tulajdonosnak, Sulyok Balázs Ede veszprémi főépítésznek, valamint Porga Gyula polgármesternek címezve – írja az Építész Fórum.  Az aláírók azt kérik, hogy a terveket gondolják újra és módosítsák annak “modern és rideg” megjelenésére, környezetébe nem illőségére, “a helyi értékeket elcsorbító és örökségvédelmi tekintetben elfogadhatatlan” külsejére hivatkozva, helyette “egy barátságos, érzelmekkel teli, a hely atmoszférájába illő homlokzatot, stílust” látnának szívesen.

Azt is kérik továbbá, hogy vegyék figyelembe a körülötte már meglévő épületek kinézetét. A jövőbeli új szárny közvetlen szomszédságában ugyanis a jelenleg vendégházként működő egykori Puskás-malom épülete áll, ami a petíció szövege szerint a város legöregebb vízimalma, története közel ezer évre vezethető vissza, és mint ilyen, Veszprém értékeinek egyik felbecsülhetetlen darabja.

Sulyok Balázs Ede főépítész a portálnak elmondta: ismeretei szerint a Veszprém MJV Építészeti- és Műszaki Tervtanácsa 2017-ben több alkalommal tárgyalta a beruházás terveit, és az utoljára benyújtott változatot engedélyezésre megfelelőnek tartotta. Azt is hozzátette, hogy mivel ő maga egy éve tölti be főépítészi feladatkörét, a korábban kiadott tervtanácsi véleménnyel kapcsolatban – kellő ismeret nélkül – nem kíván állást foglalni, illetve hogy tudomása szerint a beruházás jogerős építési engedéllyel rendelkezik.

Az új épület terveit jegyző Vér Péter elmondta: már 2008-ban voltak tervek a telken való építkezésre, ám végül nem egy új hotelszárny, hanem grillkonyhával, szabadtéri színpaddal kiegészült rendezvénytér valósult meg ott. A projekt csak a közelmúltban kapott ismét lendületet, a színpad helyén ugyanis tavaly ősszel kezdődtek meg az új szárny építési munkálatai.

A veszprémi, így a helyszínt jól ismerő építész felidézte, hogy korábban több változatot is tervtanács elé vittek, amelyek között volt teljesen hagyományos megjelenésű, kontyolt tetős, kétszintes épület is, ám végül egy modernebb megjelenés felé indultak el. Ahogy mondta, a hotel wellness-részlegét is ő tervezte, amely a meglévő és későbarokk szárnya miatt részben műemlékvédett szállodától nagyon eltérő, négyzetes alaprajzú, lapostetős, minden irányból faburkolatos épület lett. Az új szárnyat is hasonlóan képzelték el: az első terven egy kettő- illetve háromszintes fa lécburkolatos épület szerepelt, egyrészt kapcsolatot keresve a már megépült résszel, másrészt pedig a közvetlenül mögötte lévő erdővel, azonban ezt tűzrendészeti okok miatt elvetették.

Több átdolgozás után a tervtanácson végül egy harmadik (a látványterveken is szereplő) változatot fogadtak el, az engedélyt 2017-ben kapták meg rá. Tavaly még történt egy módosítás: eredetileg alápincézett lett volna az épület, de ez végül kikerült a végleges változatból.