Veszprémi elkerülő: megszűnhetnek a dugók a Balaton északi partján (magyarepitok.hu)

A Strabag Építő Kft. fogja elvégezni a 7,5 kilométeres 2×2 sávos út építését, mely nem csak a helybeliek életét teszi könnyebbé, hanem a Balaton északi partjára tartókét is. A beruházás első ütemét mintegy 25,84 milliárd forintból a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából készítheti el a vállalat. 

A 8-as főút Veszprémet elkerülő szakasza a litéri csomópont és a budapesti csomópont között jelenleg is négysávos. A budapesti csomópont és a balatonalmádi leágazás között viszont csak háromsávos az elkerülő. Az almádi és a füredi elágazás közötti 1 km-en újra négysávos, ám azután az elkerülő nyugati végét jelentő csatári csomópontig közel 6 kilométeren keresztül már csak kétsávos.

Azért is különösen fontos az építkezés, mert a Balaton északi partjára tartó autósok nagy forgalmat jelentenek, ettől pedig rendszeresen dugók alakulnak ki. Az új út ezeket szünteti majd meg: ezzel a veszprémiek és az áthaladó forgalom is jól jár majd – írja a magyarepitok.hu.

A Strabag által vállalt fejlesztés a várostól a város déli részén fekvő füredi csomópont és a Veszprémtől keletre található litéri csomópont között zajlik le. A beruházás befejeztével itt teljes mértékben kétszer két sávon és fizikai elválasztással lehet majd haladni, külön szintű csomópontok használatával.

A veszprémi elkerülő projektjének második részében pedig a balatonfüredi elágazásig tartó 2,8 kilométeres szakaszt fogják fejleszteni, itt még nem tudni ki lesz majd a kivitelező.