Veszprém vármegyébe is telepítettek vaskupolát (vehir.hu)

A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamász terrorszervezet.


A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár életét bemutató Facebook-oldalon tették közzé azokat a felvételeket, amelyek a Veszprém vármegyei Kúp településen készültek, ahol a falut körbeölelő lankák egyikén jól látszik a vaskupola egyik légvédelmi egysége – írja a vehir.hu.

Ahogy a poszt alatt írják, információik szerint tesztüzembe állt az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázadánál az új berendezés, melyből tizenegy darabot vásárolt a honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. Az új eszközök különböző konfigurációkban érkeznek, így a légtérellenőrző, réskitöltő szerepkör mellett légvédelmi és tüzérségi lövedék felderítő feladatokra is alkalmasak lesznek.

A vaskupola hatékonysága a gyártó IAI ELTA cég és a Rheinmetall Canada szerint 95%-os. A légvédelmi rendszer akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly ősszel a Hamász terrorszervezet támadást indított Izrael ellen, viszont a Gázai-övezetből kilőtt rakéták többségét éppen ez a rendszer semmisítette meg.