Veszprém megye gyógyfürdői és gyógyvize (termalonline.hu)

A Balaton északi partjáról és a Bakonyról ismert megyében nem érik egymást a gyógyfürdők és a gyógyvizek. Egyetlen gyógyvizet és három gyógyfürdőt tartanak nyilván, köztük egy aquaparkot – írja a termalonline.hu.

A területét, népességét, népsűrűségét nézve is az országos középmezőnybe tartozik Veszprém megye. Ami a fürdőzési lehetőségeket illeti, végül is egész jó a helyzet, hiszen itt található a Balaton északi partjának nagy része. Ugyanakkor termálvizek, s ebből következően gyógyvizek, valamint gyógyfürdők terén már nem ilyen széles a választék.

Nógrád, Fejér és Komárom-Esztergomhoz hasonlóan ugyanis geológiai okokból a megye területe kevésbé gazdag termálvízbázisokban, így meleg vizű fürdőkből sincs sok. Pedig a balatoni településeken még a turisztikai infrastruktúra is adott lenne ehhez és egy csapásra megoldódna az a probléma, hogy jelentős a téli és a nyári vendégforgalom közötti különbség.

Veszprém megyében jelenleg csupán egyetlen gyógyvizet tartanak nyilván, gyógyfürdőből viszont három is akad, bár ebből jelenleg csak kettőben végeznek fürdőkezeléseket.

A teljes cikk itt elolvasható.