Veszprém költségvetésének 46 százalékát fejlesztésre fordítják (mti)

Az idei költségvetés 46 százalékát, közel tízmilliárd forintot fejlesztésre fordítanak Veszprémben – jelentette be a város polgármestere hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) Veszprém idei büdzséjét a biztos jövő költségvetésének nevezte. Közölte, 19,8 milliárd forintos bevétellel terveznek, ami 50 százalékkal meghaladja az előző évit. A működési bevételek – elsősorban az 5,5 százalékkal magasabb adóbevételekből adódóan – 7,5 százalékkal növekedtek, a fejlesztésekre jutó források viszont megnégyszereződtek, 7,7 milliárd forintra emelkedtek.

A veszprémi költségvetésben 21,8 milliárd forint kiadással tervez a város, ennek 54 százalékát működésre (11,8 milliárd forint), 46 százalékát fejlesztésre (10 milliárd forint) fordítják. Porga Gyula szerint példátlan a fejlesztési kiadások magas aránya az elmúlt 8 év költségvetéseit tekintve.

A polgármester a bevételi és kiadási oldal közti különbséget azzal magyarázta, hogy számos bevétel – döntően a Modern városok program, illetve a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program beruházásaihoz kapcsolódó forrás – már a tavalyi évben realizálódott, de azok felhasználása idén jelenik csak meg a város költségvetésében.

Porga Gyula az idei év legnagyobb veszprémi fejlesztései közül kiemelte a Petőfi Színház épületének és környezetének rekonstrukcióját, a városközpont egyik legforgalmasabb csomópontjában, a kórház előtt épülő kettős körforgalmat, valamint az északi iparterület úthálózatának fejlesztését.