Veszprém az ország legboldogabb megyéje (vehir.hu)

Egy felmérés szerint 2019-2020 időszakában a Közép-Dunántúlon lakók a legboldogabbak Magyarországon. Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében szignifikánsan nőtt a lakosság jóllét szintje és az idén a Veszprém megyében lakók jóllétszint átlaga lett a legmagasabb. Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja és a Jobb Veled a Világ Alapítvány felmérése szerint a legboldogabb város Székesfehérvár.

Forrás: boldogsagprogram.hu


Az ELTE PPK Pozitív Pszichológia Kutatócsoportja a Bagdi Bella vezette Jobb Veled a Világ Alapítvány támogatásával 2020. március 20-ra a Boldogság Világnapjára a 2019 április és a 2020 március 10 közötti időszakban végzett internetes vizsgálatai alapján az idén is elkészítette Magyarország Boldogságtérképét.

A vizsgálatok a korábbi évekhez hasonlóan Prof. Oláh Attila vezetésével történtek, a statisztikai elemzéseket Prof. Vargha András végezte. A 2019-2020-as térkép megrajzolásánál a 2016-os, 2017-es és 2018-as vizsgálatok során már alkalmazott sztenderdizált, pszichometriailag hiteles kérdőívekkel mérték fel a magyar lakosság jóllét szintjét, mentális egészségét és pszichológiai immunitását.

Mint a kutatás oldalán írják, „a vizsgálat a 2020-as helyzet bemutatásán túl lehetőséget kínált a jóllét szint trendjének a nyomon követésére a 2016 és 2020 közötti időszakban. A térképről leolvasható, hogy mely régiókban és megyékben milyen mértékben tartják boldognak magukat az emberek.

A vizsgálatban 2019-20-ban 7863, 17-92 éves férfiak és nők vettek részt (Magyarország 962 településéről, átlag életkor: férfiak=45,44, nők=45,73) a felmérés kiterjedt

az élettel való elégedettség,
az érzelmi,
a pszichológiai,
a szociális
és a spirituális jóllét
és a mentális egészség szintjének a megállapítására
valamint a karaktererősségek vizsgálatára.

A vizsgálati adatok lehetőséget adtak a férfiak és a nők, a különböző életkori csoportok, a különböző családi állapotú, az anyagi jólét különböző fokán élő, a különböző iskolai végzettséggel és foglakozással bíró személyek boldogság, élettel való megelégedettség, globális jóllét és mentális egészség szintjének összehasonlítására.”

A felmérés szerint  2019-2020 időszakában a Közép-Dunántúlon lakók vallották magukat a legboldogabbnak. Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Csongrád megyében szignifikánsan nőtt a lakosság jóllét szintje és az idén a Veszprém megyében lakók jóllétszint átlaga lett a legmagasabb.

A teljes cikk itt található.