Vészhelyzet játékosan – Katasztrófavédelmi versenyen mérték össze tudásukat a diákok (zaol.hu)

Mocsárjárás, homokzsákokból gát építése, tűzoltósági felszerelések felismerése, elsősegélynyújtás – többek között e feladatok vártak azokra a diákokra, akik részt vettek a csütörtökön megrendezett katasztrófavédelmi versenyen.

Balatongyörök adott otthont a Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenynek, amelyen a keszthelyi és a zalaszentgróti járás általános és középiskoláinak diákjai mérték össze tudásukat és ügyességüket. Nyolc csapat jutott be ebbe a térségi döntőbe, melynek célja, hogy a fiatalok megismerjék a katasztrófahelyzeteket és azok megoldását – számolt be az eseményről a zaol.hu.

– Egészségügyi ismeretek, mocsárjárás, ügyességi és elméleti feladatok, felszerelés-­ismeret, veszélyes anyagok beazonosítása, térképismeret, árvízi védekezés, KRESZ is szerepelt ezen a szerteágazó versenyen. Olyan feladatok ezek, melyek a valóságban is előfordulhatnak – összegezte Laczikó Károly, a katasztrófavédelmi szervezet keszthelyi kirendeltségének vezetője.

Bizonyos feladatokhoz előzetes segítséget is nyújtottak a szervezők: a gyerekek a verseny előtt a tűzoltóságon megismerkedhettek az ott használt eszközökkel.

– Évtizedekkel ezelőtt az iskolákban külön oktatták ezeket az ismereteket, fontosnak tartanánk, ha ezt újból bevezetnék. Ettől a versenytől eltekintve is van mód azonban betekinteni a munkánkba. A középiskolásoknak a közösségi szolgálat biztosít lehetőséget, hogy a tűzoltóság és a katasztrófavédelem tevékenységével megismerkedjenek – tette hozzá Laczikó Károly.

A megyei fordulót egy hét múlva Zalaegerszegen rendezik meg. Onnan korosztályonként a győztes csapatok az országos döntőbe jutnak majd.