Vészharang: ha nem történik semmi, eltűnik a balatoni szőlők 80 százaléka (valasz.hu)

Budapesten – nagyon helyesen – időről időre nagy médianyilvánosság mellett zajlik a harc egy-egy műemléképületért, amire az ingatlanfejlesztők szemet vetettek. De az is kulturális örökségvédelem, amit a csopaki borvidéken zajlik. A tét, hogy sikerül-e megmenteni a sok száz éves szőlőhegyeket a beépítéstől, a híres csopaki rizlinget adó tőkéket a kivágástól.

A balatonfüredi-csopaki borvidéket alkotó öt községben – Csopakon, Paloznakon, Lovason, Alsóőrsön, Felsőőrsön – mára alig 2100 hektárnyi szőlő maradt, a többi a Balatonra nyíló panoráma áldozata lett. A helyzet nem csak errefelé aggasztó, az egész északi parton fogy a szőlő. A világ legjobb borvidékeinek talajaival vetekedő permi homokkő és márga, bazalt és tufa egyre több helyen nem olaszrizling-tőkéket táplál már, hanem nyaralók és úszómedencék betonja alatt szunnyad. Jásdi István, a talán legismertebb csopaki borász évek óta kongatja a vészharangot: ha nem történik semmi, öt-tíz éven belül eltűnik a balatoni szőlők 80 százaléka.

A szőlők megmentésére felesküdött csopaki gazdák értékes szövetségest találtak a csopaki polgármesterben, Ambrus Tiborban. Amint Kovács Tamás, a Szent Donát Birtok borásza egy keddi bórkóstolón elmondta: csopaki a legszőlőbarátabb önkormányzat Magyarországon. Máshol a kikerics és a hóvirág a védett növény, itt a szőlőt nyilvánították azzá.

Most a borvidék négy másik önkormányzata is csatlakozott a küzdelemhez. A napokban összeült a Csopaki Kódex Egyesületet alkotó nyolc borász, a hegybíró és az öt érintett község polgármestere. Kovács Tamás elmondása szerint megegyeztek abban, hogy három évre teljes építési moratóriumot hirdetnek, és a termelésből kivont, építési telekké nyilvánított földekre a lehető legmagasabb telekadót vetik ki.

Nem ez az egyetlen, a csopaki bor jövőjét befolyásoló döntés, amit meghoztak. Eldöntötték azt is, hogy a borvidék saját eredetmegjelölést (OEM) kap. Egykor nem kellett magyarázni, hogy a csopaki bor olaszrizling, most is a termékleírásba is bekerült, hogy csak ezt a fajtát lehet csopaki néven vagy a kiemelt dűlők neve alatt forgalmazni. Illetve 15 százalék erejéig furmintot is lehet belekeverni. Ez egy régi hagyomány felélesztése: a csopaki gazdák mindig tartottak néhány sor furmintot – ahogy itt nevezik: szigetit –, hogy az aszályosabb években megerősítsék az olaszrizling savgerincét. A 2012-ben életre hívott Csopaki Kódex már eddig is az átlagosnál szigorúbb védjegyoltalmi rendszerként működött a borvidéken.

A napokban írt arról a vg.hu is, hogy teljes építési tilalmat vezetnének be a Balaton-felvidéken a helyi borászok.

(10:28)