Veszélyzónába került már a vetési varjú és a kerecsen is (sonline.hu)

Minden ötödik európai madárfaj veszélyeztetett, legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat valamint az éghajlatváltozás miatt – írja a sonline.hu.

A madárvédelem világszervezete, a BirdLife International közzétette az európai madárfajok legfrissebb Vörös Listáját. Az elemzés 544 Európában rendszeresen és természetes módon előforduló madárfaj veszélyeztetettségét, kihalási kockázatát értékeli. Hazánkban a mezőgazdasági területekhez, illetve az agrárterületek időszakos vizes élőhelyeihez kötődő, korábban gyakorinak mondott fajok állománya csökken a legnagyobb mértékben.

Molnár Marcell, a Magyar Madártani Egyesület kaposvári csoportjának vezetője elmondta: hazánkban a fürj a mérsékelten fenyegetett kategóriába került. – Az állománycsökkenésének elsődleges oka a nagy táblás monokultúrás termelési mód – tette hozzá. – A földek mentén a szegélyeket is beszántják, továbbá a növényvédő szerek alkalmazása révén megszűnik a gyommagvakból és rovarokból álló táplálékforrásuk a madaraknak. Több dél-európai országban még mindig jellemző a faj illegális vadászata.

A vetési varjú is szerepel a veszélyeztetettségi listán. Molnár Marcell szerint a kolóniák megszüntetésével csökkent a madarak száma és mivel a vetési varjak fészkeiben költ a kék vércse, így ezen faj helyzete is romlott. A faj mára döntően mesterséges fészektelepeken, költőládákban költ, így helyzete a természetvédelmi kezeléstől függ. Megjegyezte: nagyon sok madár vesztét áram­ütés okozza.

Hazánk emblematikus ragadozó madara, a kerecsensólyom is közelebb sodródott a kipusztuláshoz. Mivel a faj európai állományának jelentős része Magyarországon él, megőrzése a hazai természetvédelem egyik kiemelt feladata. A vizes élőhelyek, mocsarak csökkenésével a sárszalonka és a piroslábú cankó is a veszélyeztetett madarak közé került.