Veszélyes lehet-e a kékalga-szennyezés? (bien.hu)

Ha az elmúlt évek nyarain jártál a Balatonnál, akkor talán te is találkoztál a kékalgára hivatkozó, fürdést korlátozó jelzésekkel. De mi is pontosan a kékalga, és mennyire veszélyes? – teszi fel a kérdést a bien.hu.

Az emelkedő hőmérséklet és a szennyezés a káros algavirágzás robbanásszerű növekedéséhez vezetett, ami szennyezi ivóvizünket és károsítja az emberi egészséget – írja a portál.

Ez “a bomlás és a halál szaga” – mondja Beth Stauffer, a Louisianai Egyetem munkatársa a BBC újságírójának. „Fizikai jelenléte van. Ez a nagyon feltűnő zöldek és kékes zöldek rétege… amikor belehelyezed az evezőt a vízbe, érezheted is.”

Az emelkedő hőmérséklet miatt gyakoribb a káros algák mennyisége
A káros algavirágzásokat (HAB) korábban inkább a tengeri környezethez kapcsolták. De az utóbbi években ezek egyre beljebb kerültek a szárazföld belsejébe, és hatással vannak az édesvízi rendszerekre is. Az olyan tudósok, mint Stauffer, megpróbálják kideríteni, miért.

A HAB-k akkor fordulnak elő, amikor bizonyos típusú algák nagyon gyorsan növekednek a vízben megnövekedett tápanyagtartalom miatt – jellemzően akkor, amikor a gazdálkodók szántóföldjére kijuttatott mesterséges nitrogén és foszfor az esőben kimosódik, és a vízbe kerül. Az algák olyan mértékű táplálékot kapnak, amit természetesen soha nem kapnának meg, és virágzás alakul ki. Néha ez ártalmatlan. De nagy léptékben sokféle alga mérgező és káros lehet az emberekre és az állatokra. És ez a lépték rendkívüli lehet – olvasható a cikkben.

A további részletek itt találhatók.