Véget ért a világbajnokság Balatonfüreden – Minden nap teltház (balatonfured.hu)

Befejeződtek a vizes világbajnokság nyíltvízi versenyei Balatonfüreden. A város hónapokon át készült története eddigi legnagyobb sporteseményére, nem hiába, a Tagore sétány előtti vízfelületre épített ideiglenes lelátók mindegyik versenynapon megteltek, az úszókat lelkes szurkolótábor fogadta. A sportolók szerint a körülmények ideálisak voltak, a helyszín pedig lenyűgöző. A közönség a szurkolás mellett nézelődött, sétált, koncertezett és borozgatott. Jó hangulatban telt az elmúlt öt nap – írja a balatonfured.hu.

A vizes világbajnokság nyíltvízi úszóversenyeinek zárónapján, a 25 kilométeres távon Olasz Anna ötödik, Gyurta Gergely hatodik, míg Sömenek Onon Kata 12. A veszprémi Rasovszky Kristóf feladta a versenyt. A több mint ötórás versennyel befejeződtek a világbajnokság füredi küzdelmei, amelyek során a magyar csapat ugyan érmet nem, de több világbajnoki pontot is szerzett.

A mólón rendezték meg egy héttel ezelőtt a vizes világbajnokság füredi megnyitóját. Julio C. Maglione, a FINA elnöke akkor köszöntőjében azt hangsúlyozta: Balatonfürednél jobb helyszínt nem is találhattak volna a nyíltvízi úszószámok lebonyolítására.

– Füred már többször is bizonyított. Most minden adott, hogy egy látványos sportfesztivált rendezzünk kétezer sportoló részvételével – fogalmazott az elnök.

A megnyitó nem mindennapi látványt nyújtott, hiszen 154 modell vonult fel a mólón, az elmúlt 200 év fontosabb divattörténeti epizódjai megjelenítő ruhákban.

Az elmúlt napok tapasztalatai szerint a FINA elnök nem tévedett. A város zökkenőmentesen bonyolította le a sporteseményt, minden nap megteltek a Tagore sétány előtti vízfelületre kihelyezett lelátók, akik pedig már nem tudtak bejutni a rendezvényekre, a sétányon elhelyezett kerítésnél nézelődtek. A külföldi sportolók a kulissza miatt lelkendeztek, a magyar úszók pedig nem győzték hangsúlyozni, milyen erőt adott nekik hazai közönség előtt úszni.

Izgalmas versenyek szemtanúi lehettek az érdeklődők, a leghosszabb távokon is nem ritkán nüansznyi különbségek döntöttek csak a célba érkezéskor. A hely pikantériájához tartozott, hogy még a legkiélezettebb versenyeken is rendre feltűnt egy-két kacsa a vízben, hogy simán lehagyva a versenyzőket jelezzék, ki is van otthon igazán a Balatonban.

Megtelt a sétány és a Vitorlás tér is, az esti koncerteken pedig a tánc sem maradt el. Több fotógaléria is rögzíti a füredi világbajnokság pillanatait. Például itt.

A világbajnokság kezdetére elkészültek a tervezett városi fejlesztések, a Zákonyi utcában lévő frissen átadott mélygarázst már használják is az autósok.

Az esti programok illetve a borkóstolók a hétvégén még folytatódnak. Jövő héten pedig Anna fesztivál. Részletekért kattints a programokra.