Véget érhet a Balatoni Halászati Zrt. agóniája

Tíz éve tart az 1899-ben alapított, állami kézben lévő Balatoni Halászati Zrt. agóniája, de most januárban megkezdődött a vagyoni és jogi helyzetének rendezése – a Magyar Közlönyben tavaly év végén megjelent kormányhatározat szerint. Az egymilliárd forintos adósságát egy évtized alatt 2,1 milliárd forintosra növelő cég beleolvadhat a belőle korábban kivált társaságba.

Tíz évvel ezelőtt vált ki a Balatoni Halászati Zrt.-ből a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), megörökölve a halászati jogot a közcélú feladatokkal (halőrzés, halállomány szabályozás, haltelepítés, horgászjegy-értékesítés, stb.).

Ami a 2009-es szétválás után maradt a Balatoni Halászati Zrt.-ből, annak már semmi köze nem volt a halászathoz. A pár fősre zsugorodott halászati cégnek nem maradt más feladata, mint hogy eladja a még meglévő hat tógazdaságát, ingatlanjait, halfeldolgozó üzemét, és rendezze a cég állam felé fennálló közel egymilliárd forintos adóságát. (A halászati cégnek jelentősen csökkentek a bevételei, amikor 2008-ban leállították a kereskedelmi célú halászatot a Balatonon. Ezt követően csak szelektív, vagyis busahalászat folyhatott a tavon – 2009-től a BHN által -, a balatoni halászat 2013 végén történt teljes leállításáig.)

 

Nem kerültek magánkézbe a tógazdaságok

Az eladni kívánt ingatlanok nem bizonyultak piacképesnek a meghirdetett árakon. Az eredeti tervekbe bezavartak a tógazdaságok értékesítését ellenző balatoni önkormányzatok, szervezetek is, amelyek kifogásolták, hogy a haltelepítésekért felelőssé vált BHN kezdetben halastavak nélkül maradt. (Később javult a helyzet, egyebek mellett azért is, mert a halászat balatonlellei és buzsáki tóegységét ingyen használatba vehette a BHN.) Az eladási kísérletek nem jártak sikerrel, aztán csak teltek az évek pár tógazdaság hosszú távú haszonbérbe adásával, miközben az életben tartott Balatoni Halászati Zrt. adósságállománya a közel egymilliárd forintról 2,1 milliárd forintra nőtt.

 

Az állam így rendezi a cég sorsát

Az, hogy az állam idén végérvényesen rendezni kívánja a nagy múltú cégének vagyoni helyzetét, az 1799/2018. (XII. 21.) számú kormányhatározatból derül ki. Eszerint az agrárminiszter kapta feladatul, hogy vásárolja meg az állami cég ingatlanjait „független ingatlanforgalmi szakértő által megállapított vételáron”. Ezt követően a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel együtt kell rendeznie a halászati társaság Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. felé fennálló tartozását – a kormányhatározat szerint.

Az, hogy mik a tervek a Balatoni Halászati Zrt.-vel, az állami földügyekért felelős államtitkár szellőztette meg egy tavaly őszi horgászkonferencián. Eszerint a 120 éves céget beolvasztanák a belőle korábban kivált Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-be. Ez utóbbinak továbbra is nagy szüksége lenne a halászati cég Balaton-közeli tógazdaságaira, hogy kockázatmentesebben és olcsóbban, saját maga tudja biztosítani a horgászturizmust kiszolgáló haltelepítések valamennyi alapanyagát – derül ki a cégvezetők korábbi nyilatkozataiból.

 

Szétválás után újraegyesülés?

Nem kizárt hát, hogy a halászat nélkül maradt Balatoni Halászati Zrt. 120 éves története úgy zárul le, hogy beleolvad a tíz éve belőle kivált utódcégébe.

A hirbalaton.hu megkereste Szári Zsoltot, a BHN vezérigazgatóját, valamint Klemm Józsefet, a Balatoni Halászati Zrt. vezérigazgatóját is, de egyelőre egyikük sem kívánt nyilatkozni a folyamatban lévő ügyekről.