Védett balatoni erdőt irtottak Balatonfűzfőn (24.hu)

Az erdőirtásról számos fotó jelent meg a település Facebook-fórumán. A brutális képek miatt a polgármester egy posztban igyekezett hűteni a kedélyeket. Marton azt írta, hogy:

“A terület 30 éve beépítésre szánt terület, így is lett értékesítve, a rendezési terv évtizedek óta ezt is tartalmazta, csak az elmúlt 30 évben nem volt gondozva. E terület beépíthetőségét eddig senki nem kifogásolta egyetlen rendezési tervi munkafázisban sem az elmúlt 30 évben.”

Az egyik környékbeli lakó azonban 24.hu-nak tételesen cáfolta a polgármester állításait.  A fűzfői nyaralótulajdonos januárban kikérte Veszprém Járási Kormányhivatal természet- és környezetvédelmi főosztályának állásfoglalását a területtel kapcsolatban a Marton nyomására korábban meghozott önkormányzati döntések miatt.

Az alig egy hónapja kiadott hivatalos állásfoglalás szerint azokra a helyrajzi számokra, ahol az erdőterület volt, jelenleg is érvényes Natura 2000-es természetvédelmi védettség vonatkozik. A férfi az állásfoglalás birtokában az elmúlt hetekben környezetvédelmi felülvizsgálatot is kért a kormányhivataltól, de onnan egyelőre nem érkezett válasz, viszont közben kivágták az erdőt. “Innentől a hatóságoknak kellene kérni a törvényességi felülvizsgálat megindítását, mert ez döbbent, hogy a polgármester a hosszú ideje zajló viták ellenére meg meri lépni ezt a környezetrombolást” – fogalmazott a férfi.

A polgármester facebookos bejegyzése szerint az erdő azért volt útban, mert a területen „építkezés előkészítése zajlik”, várhatóan lakó- és vendéglátó-egységeket húznak majd fel rá, a partszakasz ugyanis nem alkalmas kikötő és strandépítésre.

A sietős erdőirtás magyarázata viszont inkább máshol keresendő – a 24.hu szerint. A teljes cikk itt olvasható.