Vasúti kedvezmények az Európai Mobilitási Hét idején

Szeptember 16. és 22. között, az Európai Mobilitási Héten minden utast díjmentes kerékpárszállítással, szeptember 22-én, az Autómentes Napon a forgalmi engedéllyel rendelkezőket ingyenesen utazási lehetőséggel várja a MÁV-START. Az elektronikus bérlet szeptember 18-tól már a Budapest és Székesfehérvár közti vonalszakaszon is elérhető – derül ki a MÁV hirbalaton.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

 

Az idei Mobilitási Hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése; a korábbi évekhez hasonlóan a MÁV-csoport is csatlakozott a kezdeményezéshez. A Mobilitási Hétvégén a budapesti Andrássy út az egész család számára érdekes programoknak ad otthont. A MÁV-csoport standján a nagyobbak kipróbálhatják a hajtányt, a kisebbek arcfestésen vehetnek részt, a MÁV-START mobilpénztáránál pedig információt kérhetnek, vagy akár vasúti jegyet is vásárolhatnak az utazni készülők.

A MÁV-START és a GYSEV által az Európai Mobilitási Hét keretében kiadott díjmentes kerékpárjegyek valamennyi viszonylatban igénybe vehetők. A díjmentes kerékpárjegyek a vonatokon pótdíjfizetési kötelezettség nélkül megválthatók az érvényes belföldi vasúti menetjegyek mellé. Interneten csak menetjeggyel együtt, a kosárba helyezett jegyek számánál legfeljebb néggyel több díjmentes kerékpárjegy váltható. (Bővebb információ a kerékpárszállításról: http://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedves-kerekparos-utasunk.)

Szeptember 22-én, az Autómentes Napon a forgalmi engedélyüket bemutató gépjármű-tulajdonosoknak, illetve üzembentartóknak is kedvez a MÁV-START és a GYSEV. Előbbi teljes szolgáltatási területén, utóbbi magyarországi vonalhálózatán természetes személynek kiállított forgalmi engedéllyel lehet másodosztályon díjmentesen utazni. Első osztályú utazáshoz a kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni, míg feláras vonat esetén a pót-, illetve helyjegy megváltása is kötelező.

A MÁV-START az elektronikusbérlet-vásárlási lehetőség kiterjesztésével is igyekszik az utasok kedvében járni: a Budapest–Pusztaszabolcs vonalszakasz után szeptember 18-tól már a 30a számú, Budapest és Székesfehérvár közti szakaszon is válthatnak elektronikus bérletet azok, akik új típusú, 2016. január 1-jével bevezetett személyazonosító igazolvánnyal (eSzemélyi) rendelkeznek. A bérlet ebben az esetben nem egy nyomtatott dokumentum: a MÁV-START pénztárosai az eSzemélyin található chipre „írják fel”, vagyis azon rögzítik digitálisan a megvásárolt terméket. A vonatokon szolgálatot teljesítő jegyvizsgálók – a nyomtatott menetjegyekhez hasonlóan – a modern jegyértékesítési rendszerrel együtt bevezetett új fedélzeti eszközökkel tudják ellenőrizni a bérlet érvényességét.

Az eSzemélyire írt bérlet óriási előnye, hogy az utasnak nem kell papíralapú bérletet őriznie, magánál tartania, ráadásul 3%-kal kevesebbet kell fizetnie. A sokoldalú, új típusú személyazonosító igazolvány egy újabb funkcióját a vasúttársaság – a tapasztalatgyűjtés, a lehetőség 2018 elején várható országos kiterjesztésének előkészítése érdekében – innovatív megoldásokra nyitott utasaival együtt kívánja tesztelni.

A vasúttársaság új szolgáltatásáról az utasok a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, Érd-alsón, Tárnokon, Martonvásáron és Székesfehérváron található jegypénztárakban, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál érdeklődhetnek.