VasútARTjáró: a kultúra kultúrát szül

„A kultúra kultúrát szül, ezt bizonyítja az a balatonalmádi egyéni kezdeményezés, amelynek eredményeként VasútARTjáró néven kiállítást rendeztek be a helyi vasúti aluljáróban” – számolt be Fábián László, az egyik ötletgazda a hirbalaton.hu-nak. Az újabb kiállítás július 8-án, pénteken nyílik 18 órakor.VasutARTjaro-1

Jáger István és Fábián László grafikusművészek ötletét három évvel ezelőtt karolták fel helyi civilek és az önkormányzat. Azóta a település és az innen elszármazott alkotómesterek olajfestményeivel, digitális fotóival, grafikáival és akvarelljeivel díszítik ki a vasúti aluljárót. A félévente megújuló tárlattal szeretnék minél több embernek megmutatni Balatonalmádi tehetséges művészeinek munkáit.

Fábián László elmondása szerint érdekes tapasztalatokat és sikert hozott a kiállítás. A MÁV Zrt., miután szembesült azzal, hogy a helyiek kulturális térré változtatták a vasúti aluljárót, kicserélte a világítást, a burkolatot, és a korlátokat. A másik csoda, hogy az elmúlt 3 évben egyszer sem rongálták meg, vagy lopták el a kiállított alkotásokat – fogalmazott. Egy-egy nyári rendezvény idején napi háromezer ember is átkel a vasúti aluljárón, így igen jónak számít a „látogatottsága” – tette hozzá.

A VasútARTjáróban bemutatott alkotások félévente cserélődnek. A lekerült műveket – amelyek az eredeti alkotások reprodukciói -, a balatonalmádi Tourinform Irodában meg lehet vásárolni. Ami a vásárlói érdeklődést illeti, az eddig bemutatott több mint 250 alkotás reprodukcióiból 35 kelt el. Aki ennél többre vágyik, az eredeti műveket is megveheti a művészeknél, ha azok eladók.

(fotó: www.balatonalmadi.hu)

(18:01)