Több mint 100 helyszínre riasztották a tűzoltókat, Fonyódon 122Km/órás széllökést is mértek (MTI)

Vasárnap reggel már több mint száz helyszínre riasztották a tűzoltókat országszerte a viharos szél miatt – tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményben. Elsősorban kidőlt fák, leszakadt faágak, vezetékek miatt hívták a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés a Balaton körüli: Somogy, Veszprém és Zala megyékből, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér megyéből érkezett. Több helyen áramkimaradásokat okoz a kialakult helyzet.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több területre is riasztást adott ki a viharos szél és a hóátfúvás miatt – figyelmeztetett Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az OKF helyettes szóvivője.

Az Időkép azt írja, a Balatonnál már éjjel hatalmas hullámokat korbácsoltak a 80-90 kilométer/órát meghaladó széllökések, és a helyzet azóta sem enyhült. Sőt, vasárnap reggel az Időkép szélmérője 122 kilométer/órás széllökést rögzített.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit: figyeljék a meteorológiai szolgálat riasztásait, útnak indulás előtt tájékozódjanak az útviszonyokról, a viharos szélben kellő óvatossággal haladjanak. Ha pedig bajba jutott embert, sérült közművet látnak, jelezzék a 112-es telefonszámon.