Várvédők nyomában – XXX. Rezi Vártúra (onlinebalaton.hu)

Idén 30. alkalommal rendezik meg a Rezi Vártúrát – tájékoztatták a szervezők az onlinebalaton.hu-t. A helyi önkormányzat és a Rezi Várbarátok Köre Egyesület tagjai a település és környékének történelmi és természeti értékekre kívánják felhívni a figyelmet a programmal, melyre ebben az évben május 6-án várják majd az érdeklődőket.

A népszerű túrára minden évben az ország számos pontjáról érkeznek résztvevők, akik a kiadós séta, a környék felfedezése után bográcsban és nyárson készült ételek mellett beszélhetik meg élményeiket.

Rezi vára a Meleg-hegyen áll, valószínűleg a tatárjárás után épült fel, Károly Róbert uralma alatt. A legrégebbi részét alkotó úgynevezett lakótornyot Zlandus veszprémi püspök parancsára alakították ki. Rezi vára néven először 1387-ben említik. Ekkor adományozta Nagy Lajos király a várat összes tartozékával együtt Lackffy István nádornak. A nádor lefejeztetése után 1397-től a vár királyi tulajdonba került, majd Zsigmond Eberhard zágrábi püspöknek ajándékozta. A püspök halála után ismét visszakerült a királyhoz, aki örökös pénzzavarai miatt 1421-ben elzálogosította, így a vár a Medvei család birtokába került, akiknek egy állítólagos jogtalanság elkövetése miatt Gersei Pethő Péternek és Lászlónak kellett azt átadniuk. Valószínű, hogy a XV. század végén, amikor Miksa hadai Székesfehérvárt ostromolták, majd a Balaton felvidék jó része is behódolt, Veszprém, Sümeg és Tihany vára is elesett, Miksa németjei elfoglalták Rezi várát is.

A mohácsi csatavesztés 1526-ban megnyitotta az országot a török hadak előtt, Rezi vára is fontos szerepet kapott az ország és a környékbeli lakosok védelmében.

A vár végleges képét Gersei Pethő János soproni ispán és királyi kapitány alakította ki.

A XVI. század végétől kezdve Rezi várának nem volt többé katonai szerepe. A várhoz tartozó birtokok 1729-ben a Gersei Pethők rokonára és jogutódjára a Festetics család tulajdonába kerültek át és 1954-ig az ő tulajdonuk maradt.

A vár állagmegóvásának első lépéseit a közelmúltban végezték el. (Forrás: rezi.hu)