Városnév virágokból – látványossággal készülnek a tavaszra Keszthelyen (zaol.hu)

Megkezdődtek a tavaszi munkálatok Keszthelyen, kétszáz fa és új virágok is kerülnek a város utcáira, tereire. Több terület zöldebbé válik és sok helyen átalakulnak a növényi díszítések. A Fő téri nagy ágyásban: virágokból rakják ki a város nevét.

 

Sarkadi Szilvia, a zöldterületek gondozásért felelős Gazdasági Ellátó Szervezet kommunikációs munkatársa arról számolt be, hogy megkezdték a fásítást közel kétszáz új fával a Rákóczi téren, a Zsidi, a Csárda, a Semmelweis és a Lovassy utcákban. Vadgesztenye, díszmeggy, díszcseresznye és mandulafákat ültetnek. A fametszések és az utána következő sebkezelések is folyamatosan zajlanak. Az ágakat elszállítják vagy helyben aprítják.

Több körforgalom növényzetének átalakítása is megtörténik a következendő hetekben. A kavicsokkal díszített részekre új, más fajta kövecskék kerülnek. Több virágágyás átalakul.

– Megkezdtük a rózsaágyak gyomtalanítását és lemosó permetezés is történik. Több helyen új ágyásokat  szeretnénk csinálni. A Fodor utcában a nagyon régi rózsatöveket kénytelenek voltunk kiszedni, mert már nem volt gyökerük. Ezek helyére geotextillel, kavicságyazással évelős vegyes ágyást raktunk díszfűvel és virágos cserjével – szólt a lakótelepi városrész újdonságáról Sarkadi Szilvia.

Több kétnyári növény tolvajok áldozata lett, s voltak, amelyek a fagyban tönkrementek. Ezeket is pótolják.

Kikerülnek majd az egynyári virágok is. Sok más között díszfüvek, begóniák, sétányrózsák díszítik a várost. Lesz egy attrakció a Fő téri nagy ágyásban: virágokból rakják ki a Keszthely feliratot. A város másik frekventált részén, a Balaton-parton is akad feladat.

„A cserjéket ősszel visszametszettük. Itt a gyomtalanítás a kezdő munka, és a rózsaágy vár ránk. Az Érzékek kertjének növényeit is pótoljuk”– mondta a GESZ munkatársa. A gyomtalanítások, fásítás, virágok, cserjék pótlása mellett több helyen füvesíteni is szükséges lesz.

(12:44)