Városépítészek tanácskoztak Tihanyban (veol.hu)

A Veszprém megyei Önkormányzat négy éve szervez városépítészeti séták címmel rendezvénysorozatot, hogy a megyei települések főépítészeinek szakmai egyeztetési fórumot biztosítson. Az őszi rendezvény helyszínéül idén Tihanyt választották, nem véletlenül.

– Ezeken a találkozókon délelőtt szakmai előadások hangoznak el valamilyen aktuális kérdésben. Most a települési arculati kézikönyvek voltak a fókuszban. A már elkészült munkák közül a tihanyit mintaértékűnek tartja a szakma- mondta el lapunknak Fabacsovics Zoltán megyei főépítész.

– Nagyon hasznosnak tartom, hogy ezeket a kézikönyveket meg kell alkotni. Egy település arculata nem csak esztétikai kérdés, hanem turisztikai attrakció is. A kézikönyv pont arra jó, hogy a laikusokat fotókkal és jó példákkal illusztrálva segítse, hogy még a vásárlás és építkezés előtt gyorsan utána járhassanak, hogy egy adott építési övezetben mit lehet építeni- tette hozzá Tósoki Imre polgármester.

A tihanyi települési arculati kézikönyv tényleg jól átlátható és alapos: fényképekkel illusztrálják hogyan nézzen ki a kerítés, a homlokzat, de azt is meg lehet nézni, hogy a Nemzeti Park által telepítésre engedélyezett növények latin nevei mögött valójában milyen virágok rejtőznek.

A tanácskozáson kiderült, hogy országosan a települések 80 százalékánál elindult a tervezés, a megyében 24 kézikönyvet már véleményeztek is.

A találkozóra nyolcvan szakember érkezett a megye településeiről és a tágabb Dunántúlról, de eljött a Pest és a Heves megyei főépítész is.