Várhatóan 2023 tavaszán nyílik a Modern Műtár első kiállítása Balatonfüreden (Balatonfüredi Napló)

Javában készül a reformkori városrészben a Modern Műtárnak, vagyis a MoMűnek helyet adó két épület. A műgyűjtő házaspár – Szöllősi Nagy András hidrológusprofesszor és Nemes Judit festőművész – nemzetközi geometrikus, konkrét képzőművészeti és fotóanyaga har-minc év után kerül haza Párizsból, hogy a Blaha Lujza utca 3. és 5. szám alatt lévő két villaépületben leljen otthonra.

 

A gyűjtemény elhelyezésére két egykori villaépületet jelöltek ki a Blaha-­villával szemközt, amik kívülről megőrzik eredeti megjelenésüket, belülről pedig – a Batisz Miklós belsőépítész tervei alapján zajló átalakításokat követően – méltó helyszínei lesznek a nemzetközi anyag bemutatásának. A műgyűjtő házaspár szeptember elején járta kör-be a formálódó belső tereket, az első állomás a balol­dali épület utcaszintje volt – írja a Balatonfüredi Napló.

A gyűjtő házaspár elképzelése szerint fokozatosan vezetik be a közönséget a látnivalókba. Attól tartottak ugyanis, hogy ha elsőként rögtön a geometrikus vagy a konkrét művészetet látja meg a betérő érdeklődő, akkor talán visszahőköl. Az átmenetet a fotógyűjtemény jelenti majd, ami egy XIX. századi dagerrotípiával kezdődik, francia és magyar fotósokkal folytatódik, s eljut a modern, konkrét, experimentális fotográfiáig. Innen egyfajta természetes átmenettel lehet átsétálni a másik épületbe.

A két épület közötti átjárást a Vikár András építész által megálmodott, íves üvegfolyosó teszi majd lehetővé, ami talán az egyik legizgalmasabb tere lesz a MoMűnek. Mivel műemlékekről van szó, ez az egyet-len új elem az épületegyüttesben. Az impozáns üveg-folyosó az utca felől is mutatja, hogy az épületek funkciója megváltozott. Az ide szánt szobrok mellett kényelmesen el lehet majd sétálni, az esti órákban pedig megvilágítják őket.

Várhatóan 2023 tavaszán nyílik majd meg a MoMű első kiállítása, Európa öszszeköt címmel. A Párizsban alkotó és élő Vera Molnár 2023-­ban lép majd a századik életévébe, s ennek tiszteletére kiállítást terveznek a magyar származású, világhírű alkotónak, aki meg-határozó pontja a számító-gépes és a konkrét művészetnek.

Az épületekben lesz könyvtár és közösségi tér is, de a tervek között szerepel egy nemzetközi oktató-­ és kutatóhely megteremtése és egy konferenciabázis létre-hozása is.